Публикация

Безработни и пенсионери най-често посягат на живота си

Безработни и пенсионери най-често посягат на живота си

У нас всеки десети, посегнал на живота си, умира


Безработните и хората в пенсионна възраст са рекордьори по опити за самоубийство (суицидни случаи) в България, информира в. „Труд“.

Изданието се позовава на обобщени данни за 2015 г. от страната на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА)

За 2016 г. само една малка част от 28-те области у нас, които изпращат годишни отчети, са подали информация в центъра. Първите обобщени данни за миналата година се очакват към края на това полугодие.

Тенденцията възрастни хора и социално слаби да посягат най-често на живота си важи и в регионален мащаб и към момента.

При пореден подобен опит 92-годишна жена от Пазарджик стана най-възрастният в областта човек, решил да посегне на живота си през 2016 г. Това показва годишният доклад на Регионалната здравна инспекция. Случаят с бабата е един от 32-та неуспешни опита в Пазарджишко от общо 72, или с 11 по-малко от регистрираните общо 83 суицидни опити през 2015 година. За първи път в 13-годишната статистика, водена от РЗИ-Пазарджик, броят на реализираните самоубийства надвишава този на неуспешните опити, като съотношението е 40:32. Анализът показва, че през 2016 г. са регистрирани най-много успешни опити за самоубийство от 2004 г. досега, отбелязва всекидневникът.

Средно в страната всеки десети, посегнал на живота си, умира. Най-висока е  смъртността в Североизточния регион – 12 на 100 000 души население, а най-ниска - в Северозападния регион – 6 умирания на 100 000.

Коментари