Публикация

Ресвератол доказано подобрява паметта

Ново проучване показва значително подобряване на паметта и пространственото обучение в резултат на приема на ресвератрол.

 

Вече е широко известно, че приема на ресвератрол защитава организма от възникване на сърдечно-съдови заболявания, като това става по пътя на подтискане на производството на възпалителни фактори. Това показва изследване на специалисти от Johannes Gutenberg University Mainz.

Освен подобряване на паметта приема на ресвератрол влияе положително и на настроението. Това негово действие се свързва с влиянието му върху хипокампа. Хипокампа - част от лимбичната система на главния мозък има водещо значение в механизма на такива функции, като паметта, обучението и настроението. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Ресвератроловая терапия дает очевидные преимущества в плане улучшения обучения, памяти и настроения у пожилых мышей. Ученые обнаружили практически двойное увеличение мозговых нервных клеток у грызунов, в рационе которых присутствовал ресвератрол. У них значительно улучшился кровоток и снизился уровень хронического воспаления в гиппокампе.

Гиппокамп – часть лимбической системы головного мозга – имеет решающее значение в механизмах таких функций, как память, обучение и настроение.

Изследване публикувано в списание Scientific Reports.

Коментари