Публикация

Скарлатина – другата шарка

Скарлатина – другата шарка

Възможни са усложнения като отити, пневмонии. Заболяването срива имунитета – не бързайте детето да се връща в градината или в училище


Д-р Янакиев, какво представлява скарлатината? Тя само „детско заболяване“ ли е?
Скарлатината е вид шарка, аз я наричам „другата шарка“, която е разпространена в България и на отделни периоди разболява много деца.

Защо е по-особена? Първо – тя се причинява от бактерия – бета-хемолитичен стрептокок, за разлика от останалите шарки, които се дължат на вируси. Скарлатината винаги се лекува с антибиотик. И третата особеност е, че към нея няма траен имунитет и е възможно пациентът да заболее отново. Тази година в практиката си имах много случаи на деца, при които скарлатината повтори в рамките на месец.

От опит мога да кажа, че скарлатината е предимно детско заболяване. Най-често засяга децата от 5 до 10 години. Единични са случаите при възрастни. Причината е, че с времето се срещаме непрекъснато с тази бактерия и се изгражда в някаква степен невъзприемчивост към нея.

Обривът ли е най-характерният симптом? За какво трябва да следят родителите?
Не, обривът не е най-характерен за тази болест. В днешно време  забелязвам, че скарлатината протича нетипично. Доскоро температурата и пъпките бяха задължителни за поставянето на диагнозата. Промяната най-вероятно се дължи на честата и неправилна употреба на антибиотици.

Как тогава се поставя диагнозата?
Диагнозата се поставя от опитен лекар, само по клинични симптоми. Задължително гърлото е яркочервено, езикът е обложен с малинено червени краища. Детето има блед триъгълник около устата. 

Типичният обрив – появява се на 18-ия – 24-ия час от началото. Той е ситен и кръгъл като глава на кaрфичка, с червен цвят. Разпространява се по шията, тялото и крайниците, липсва по дланите и стъпалата. Пъпчиците не са надигнати над кожата, не се сливат и не сърбят. Кожата като цяло е суха, грапава и настръхнала. След 7-мия ден започва да се лющи.

Обичам да казвам, че когато не сме сигурни дали даден обрив е признак на шарка, то отговорът на този въпрос се крие в гърлото. Най-точно се поставя диагноза скарлатина чрез изолиране на бета-хемолитичния стрептокок от гърлен секрет. 

Кога да се търси лекар?
Винаги. Родителите трябва да знаят, че когато имаме съчетание на температура и обриви, се налага веднага да посетят лекар. Шарките не са невинни болести, не трябва да лекуват децата си сами.

Когато се появи температурата, обривът – какво е правилното поведение на родителите, преди да тръгнат при лекаря?
Първите стъпки на родителите преди лекаря не са много. Ако детето има  температура, му се дават антипиретици. При силна болка в гърлото може да му се предложи медикамент. Но държа, при първа възможност, детето да се прегледа от педиатър. Той ще прецизира диагнозата и ще назначи правилната терапия.

Какво е лечението при скарлатина?
Лечението е винаги с антибиотик. Той трябва да е насочен към съответния причинител. Терапията е дълга – минимум 7 до 9 дни.

Възможни ли са тежки усложнения и какви? 
За съжаление скарлатината не протича винаги леко. При неправилна диагноза и непрецизно лечение може да се стигне до гнойни абсцеси в гърлото, отити, пневмонии.
Особено важни са възможните имунни усложнения, които могат да се появят около 20 дни след началото на болестта. Могат да бъдат засегнати бъбреците и сърцето.

Изисква ли се по-специален хранителен режим при боледуването? 
При скарлатина няма специфична диета и не се избягват храни. Тъй като  детето е с намален апетит, то трябва да се храни често, в малки количества  и калорично.
Задължително е да се приемат течности и фрешове от портокал, ябълка, морков, червено цвекло и киви.

Как да се предпазят останалите членове на семейството?
Индексът на заразяемост при тази шарка е сравнително нисък – 30 до 40%. Разбира се, трябва да се вземат мерки инфекцията да не засегне и останалите малки членове на семейството – спазване на стриктна хигиена и носене на маски.

Може ли детето да се къпе?
При скарлатина къпането не е забранено, за разлика при боледуването от варицела.

Кога детето се смята за оздравяло?
Около 9-ия ден от първите прояви детето оздравява. Повтарянето на  скарлатината при едно и също дете се дължи на компрометирания му  имунитет и непрецизното му лечение. Много е важно да се избере правилният антибиотик и терапията да продължи дълго – поне 9 дни.

Задължително на 20-ия ден от боледуването трябва да се назначат изследвания на кръвта и урината и да се направи електрокардиограма.

Имунитетът след преболедуване е сринат, така че личният лекар ще  трябва да направи сериозна имуностимулираща схема. Най-добре е детето да се завърне в училище или в детската градина на 20-ия ден след оздравяването.

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари