Публикация

Внимание! Рак на тестисите – момчетата и младите мъже на възраст между 15 и 35 години са най-застрашени

Какви са рисковите фактори, симптоматиката и съвременните методи на диагностика и лечение на това коварно заболяване разказва д-р Николай Николов, уролог в МБАЛ „Света Марина”-Плевен


Ракът на тестисите се определя като социално значимо заболяване, защото е най-често срещаният рак при млади мъже между 15-44 годишна възраст, като пика на разпространението му е във възрастовия диапазон между 15 и 35 години – млади хора в разцвета на тяхния живот и работоспособност! През последните години се наблюдава повишаване на честотата на заболяемост от тази, иначе рядка форма на рак. Тестикуларният рак представлява развитие на туморни клетки в тъканта на тестисите, като 90-95% от всички неоплазми на тестиса произхождат от герминативния епител - зародишните клетки на мъжките полови жлези. От момента на проявление на единичната ракова клетка до момента, в който ракът се проявява клинично, минават повече от седем години. Но след това туморът започва да расте много бързо и за половин година, най-много за една, може да достигне внушителни размери.

Добрата новина е, че лечението повлиява благоприятно тези тумори,  дори и когато са разпространени извън пределите на тестиса, но редовната профилактика, навременната, прецизна диагностика и адекватното лечение са задължително условие, особено, ако сте в рисковите групи, които, най-общо представям по-долу.

 

РИСКОВИ ФАКТОРИ:

 

Учените са открили няколко рискови фактора, които повишават вероятността мъжът да развие рак на тестисите, макар че дори и при някой да са налице един или повече рискови фактори за това заболяване, е невъзможно да се каже със сигурност, че те ще доведат до появата на тестикуларен карцином. Освен това, много момчета и мъже с рак на тестисите не разполагат с нито един от известните рискови фактори. И все пак - по данни на Американската асоциация за ракови заболявания, а също и според някои най-нови проучвания в областта, най-разпространените рискови фактори за рак на тестисите, включват:

 

  • Крипторхизъм – несмъкване на тестиса от коремната кухина в скроталните торбички на детето, което е нормално да стане преди раждането.

В процеса на вътреутробно развитие тестисите се смъкват от коремната кухина по слабинните канали до торбичките и при раждане на момченцето те трябва да са в торбичките. Неблагоприятната температурна среда (в коремната кухина и в слабинните канали температурата е по-висока) провокира развитието на тумор. Колкото по-късно тестисът се смъкне в торбичката, толкова е по-голям рискът от развитие на злокачествен процес – около 15 пъти. При 12% от случаите с тестикуларен карциноп туморът се е развил именно в крипторхичен тестис.

  • Наследствен фактор – роднини по пряка линия с такава диагноза
  • Прием на естрогени от майката по време на бременност - – наблюдава се от 2,8 до 5,3% по-висока от средната честота на заболели от рак на тестисите, сред децата на такива майки
  • Атрофия на тестиса - oт 500 болни с тумор на тестиса при 104 е имало атрофия на същия тестис
  • Стерилитет - мъжете, страдащи от безплодие, имат повишен риск от развитие на тестикуларен рак, сочат резултатите на проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine. Изследването е установило, че мъжете със стерилитет имат почти тройно повишен риск от тестикуларен рак в сравнение с мъжете с нормална фертилност.
  • Карцином ин-ситу (CIS), с други думи, най-ранната форма на рак – открит обикновено случайно при преглед по повод други оплаквания
  • Важно! Добавките за изграждане на мускули са свързани с рака на тестисите- това са изводите от проучване , публикувано  на 31.03.2015 г. в  British Journal of Cancer. Мъжете, които приемат добавки за изграждане на мускули, съдържащи креатин или андростендион имат повече от 65 % повишение на риска от развитие на рак на тестисите. Рискът е дори по-голям сред мъжете, които започват да приемат добавките преди 25-годишна възраст, при използване на различни видове добавки и при продължителна употреба.
  • Наличие на HIV-инфекция

 

СИМПТОМИ: Някои от най-често срещаните симптоми включват: подуване, болка или усещане за придърпване и тежест в областта на тестисите,скротума или долната част на корема; наличие на бучка или бучки в тестисите; болка и уголемяване на гърдите; събиране на вода в скроталната торбичка- хидроцеле

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ :

  • Самонаблюдение – палпиране на тестисите и скроталната торбичка най-добре след вземане на душ или вана
  • Профилактика – редовни прегледи при опитен специалист-уролог, особено, ако сте в рисковите групи. Качествената съвременнадиагностична апаратура и методи на изследване, с каквито разполагаме и прилагаме в МБАЛ „Света Марина”- Плевен могат да ви предпазят от развитие на редица заболявания, свързани с пикочо-половата система, включително и на онкологичните, а точната и навременна диагностика е основа за успешното лечение и благоприятни резултати за пациента. Повече за иновативната ни апаратура може да прочетете на сайта ни: www.svmarina.com


 

  • Лечение - Важно! МБАЛ „Света Марина”-Плевен има сключен договор с НЗОК по всички свои специалности. Оперативното лечение при рак на тестисите е задължително. Високотехнологичното оборудване на нашите високотехнологични операционни зали и експертизата на екипа ни може да гарантира сигурността и качеството на оперативните интервенции.


 

Може да си запишите час за преглед при уролог или да си поръчате някои от нашите профилактични пакети, специално разработени за мъже, на тел. 0700 20 006; 064 81 81 или 064 805 666 или да зададете въпросите си на e-mail:info@svmarina.com


 

Адрес на МБАЛ „Света Марина“-Плевен:

Западна индустриална зона – срещу МЕТРО, посока Долна Митрополия

ул. “Българска авиация”, № 88

 

Коментари

И аз писах няколко публикации по темата, но такива действия нямат необходимия ефект в национален мащаб. Трябва да се натиска МЗ за Национална програма за профилактика на мъжкото сексуално здраве със съответната медийна кампания и това да е постоянно действащо. В момента само комерсиалните реклами за хранителни добавки за ДПХ подсещат мъжете над 50 години да отидат на преглед. Младите мъже отиват само при оплаквания или случайно попаднали на подобни публикации. Необходимо е да действаме на ниво национални консултанти по урология и онкология.

Кратно и ясно!

Поздравления за статията.