Публикация

Душът всеки ден е вреден, твърди ново изследване

Душът всеки ден е вреден, твърди ново изследване

Прекаленото миене и съвременните препарати вредят на човешкия микробиом


Някои от нас обичат да започват деня си сутрин с душ, други го вземат вечер, за да отмият умората и напрежението на деня. Според ново изследване обаче, няма никаква нужда да се чувствате зле, ако пропуснете изобщо този ритуал.  

Всички знаем, че ако не се къпем в продължение на няколко дни, ще се почувстваме мръсни и даже, ако сме честни, може да миришем малко. Според ново изследване обаче прекалено честото вземане на душ ни носи повече вреда, отколкото полза на кожата.

Според Центъра за генетични науки към Университета на Юта прекаленото почистване на тялото може да увреди човешкия микробиом – сбор от бактерии, вируси и други микроби, които живеят вътре в нас и по нашето тяло.  Те са много важни за здравето и нарушаването на микробните  екосистеми може да причини заболяване, твърди изследователският екип от университета. Може да се стигне до проблеми с имунната ни система, храносмилането и дори сърцето.

Западният начин на живот, прекаленото миене на кожата и използване на шампоани оказва влияние на разнообразието на човешкия микробиом, твърди изследването.  

Учените  изследвали селището Яномами в джунглата на Амазонка. Установено било, че по кожата на хората, които живеят там,  има много по-богата колония от микроби и „най-голямото известно разнообразие на бактерии и генетични функции при хората“. По кожата на жителите на селото дори били открити бактерии, резистентни на антибиотици, макар че никога не са били в контакт с антибиотици.

Изследването предупреждава за вредата от прекаленото миене и почистване, но не казва колко често е добре човек да си взема душ.

Макар че мисълта да се откажем изобщо от душа едва ли би се понравила на повечето от нас, някои хора са решили да опитат как се живее така. Например Джеймс Хамблин, старши редактор в американското списание „Атлантик“, публикува през юни 2016 г. статия, в които описва своето пътуване към пълното отказване от къпането.  

„Първоначално аз бях един мазен и миризлив звяр“, разказва Хамблин. Не след дълго обаче неговото тяло започнало да се адаптира към новите навици. „След известно време...вашата екосистема достига до стабилно състояние и спирате да миришете лошо. Имам предвид, сега не мириша на розова вода или спортен бодиспрей, но със сигурност не воня. Просто миришете като човек“, пише Хамблин.

И така, ще прегърнете ли естествената си миризма?

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари