Публикация

БЛС: Касата не може да налага допълнителни правила за изписване на лекарства за хипертония

Съсловието готово да предостави експерна помощ при разглеждането на критериите за отпускането на медиакментите


Здравната каса няма правомощия да променя или ограничава с допълнителни правила предписването на медикаменти за есенциална хипертония, след като те са били одобрени за реимбурсиране от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. 

Това заявява Българският лекарски съюз и допълва, че не съществува и нормативно наложена функция Надзорът на касата да утвърждава подобни критерии.

Преди дни Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) сигнализира, че с новите правила за отпускане на въпросните медикаменти доста болни хора ще бъдат лишени от безплатна терапия.

В становище Българският лекарски съюз изтъква, че „независимо от чисто правните аспекти на повдигнатия спор, предоставянето на указания към медицинските специалисти за изписването на лекарствените продукти за лечение на есенциална хипертония ще има своя положителен ефект“.

От лекарския съюз подкрепят направените предложения от НСОПЛБ относно необходимостта от съвместно обсъждане на текстовете, като БЛС изразява готовност да предостави и необходимата експертна помощ.

Становището на БЛС вижте в прикачения файл.

Прикачени файлове

НЗОК няма правомощия(1).pdf

Коментари