Публикация

Самолети и хеликоптери ще се ползват при спешна нужда от трансплантация


Министерството на отбраната системно ще предоставя хеликоптери и самолети за нуждите на донорството и трансплантациите. Те ще се използват за превозване на органи и пациенти, когато се намират на по-далечно разстояние от болницата, в която ще се извършва операцията.

По този начин ще се намали рискът от пресрочване на времето, в което може да се направи трансплантацията.

Самолетите и хеликоптерите ще бъдат използвани при случаи, които са отдалечени на повече от 3 часа с автомобил. При предстояща сърдечна трансплантация изискването за отдалеченост е до 2 часа с наземен транспорт, поясни д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Машините са транспортен тип и могат да бъдат оборудвани с медицинска апаратура. С тях ще се транспортират и придружаващи лекарски екипи за трансплантация на органи.

Координацията между структурите на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, които са сключили договор за сътрудничество в помощ на трансплантациита на органи, ще се извършва максимум за 20 минути от подаването на информация.

В момента се разработва карта на площадките за кацане на хеликоптерите, от които при необходимост могат да се транспортират донори.

Финансирането на полетите ще се покрива от МЗ.

Коментари