Публикация

И зъболекарите може да протестират заради забавените плащания


Българският зъболекарски съюз ще обсъди с членовете си завеждането на съдебни дела за пропуснатите ползи и за лихвите, които се дължат за просрочените дни, и подготовка както за местни, така и за национални протестни действия. Това съобщава в протестна декларация съсловната организация.

„НЗОК авторитарно декларира, че заработеното през януари ще бъде изплатено на лекарите по дентална медицина през втората половина на март. За пореден път правителството и Националната здравноосигурителна каса забавят плащанията на лекарите, лекарите по дентална медицина и фармацевтите по договор с касата. Плащания за реално извършвана работа. Пари, които трябваше да бъдат преведени по договор в края на февруари”, отбелязва зъболекарският съюз.

Според него, с тези действия Министерството на финансите и Националната здравноосигурителна каса създават голямо напрежение сред лекарите по дентална медицина.

„Не може една държава, която претендира за разумна финансова политика по време на криза, да не изпълнява законните и договорните си взаимоотношения към медиците си.

След като получихме отлични оценки от Международния валутен фонд, Световната банка, Европейската банка и редица други световни институции като отличник във фискалната си политика, се оказва, че България не е отличник за собствения си народ”, подчертава БЗС.

Съсловната организация настоява за „незабавно решение за прекратяване на рецидивите по изплащане на възнагражденията за извършената от лекарите по дентална медицина дейност в договорния срок”.

Коментари