Публикация

Депутатите отказаха да спрат закриването на болници


Депутатите отхвърлиха проекта за решение на парламента, с което Министерският съвет се задължаваше да спре процеса на закриване на общински болници и в срок до два месеца да представи национална програма за преструктуриране на болничната помощ.

Вносители на проектопредложението са Нигяр Джафер от ДПС и група народни представители.

„За” гласуваха 40 народни представители, „против” – 84, „въздържал се” – двама.

Преди гласуването министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев заяви от парламентарната трибуна, че МЗ не цели закриване на общински болници.

„Това, което имаме за цел, е да определим какво представлява една болница, на какви изисквания трябва да отговаря, по какъв начин да изпълнява дейността си, така че да може да използва общественият ресурс”, посочи д-р Нанев.

Министърът допълни, че предишните управляващи за 8 години са приели 31 медицински стандарта, а за 6 месеца сегашното правителство - 32, като е осъвременило 10.

„Ние не искаме спирането на реформата, искаме спирането на процеса на нарочно закриване на болници”, коментира депутатът от ДПС Лютви Местан.

По думите му, може да се окаже, че има болници, в които качеството не е на необходимото ниво, но да не може да се закрие.

Коментари