Публикация

3 по-малко известни причини за болка в долната част на гърба

Всичко се случва с причина, болките в гърба и кръста също. По-долу са описани още 3 елементарни причини поради които се наблюдават оплаквания в областта на кръста на които хората не обръщат внимание погълнати от ежедневните си задължения.


1. Стрес

Не е тайна, че болките в гърба, може да доведат до стрес, но може да се изненадате да научите, че стресът може да бъде основната причина за болка в кръста.

Ако се установи, че стресът е основната причина за болки в областта на кръста, тя се класифицира като психосоматично заболяване. Психосоматично състояние означава, че симптомите са предизвикани от емоционални и/или психологически фактори или че тези фактори са отговорни за продължаването на вашите симптоми.

Макар че има конкуриращи се теории за това как точно стресът причинява болки в кръста, факт е че психологически и/или емоционални фактори произвеждат някакъв вид физическа промяна, която води до болка в гърба и кръста.

Общи източници на стрес включват финансови проблеми, драстична промяна на живота или обтегнати лични отношения.

2. Лошата поза е пренебрегвана причина за болки в кръста

Лоша поза при седеж поставя под стрес-натиск гръбначния стълб и околните мускули. В резултат на това, действителните анатомични особености на гръбначния стълб могат да бъдат променяни. Това може да доведе до стеснени нерви, както и други проблеми с меките тъкани, дисковете и ставите. Освен това, седежът причинява повече стрес на лумбалните прешлени, отколкото стоежът, а седеж в комбинация с лоша стойка добавя още повече стрес, така че може да влоши съществуващи в долната част на гърба проблеми.
Дори и да седнете с добра стойка, трябва да се изправите и да се раздвижите на всеки 30 минути. Това ще помогне за облекчаване на стреса върху кръста и ще повиши притока на кръв.

3. Липсата на сън

Въпреки, че липсата на сън може да не е основната причина за болки в гърба, може да се окаже значителен фактор с принос за тях.

Поради хроничната болка в гърба може да е трудно да заспите. И на свой ред липсата на сън може да утежни още повече вашата хронична болка и така да влезете в постоянен болезнен цикъл. Липсата на сън може да повлияе на когнитивната функция и да отслаби имунната ви система.
Един прост начин за борба с този проблем е да се практикува добра хигиена на съня, което включва следното:

   - Отивате да спите и се събуждате по едно и също време всеки ден
   - Избягването на кофеин преди лягане
   - Избягване на използването на електроника в леглото
   - Избягването на дремки през деня


Коментари