Публикация

Болни от остеопороза искат лекарствата им да се реимбурсират на 75%


Лекарствата за остеопороза да бъдат реимбурсирани със 75% - за това настоява Инициативният комитет на болните от остеопороза.

Във Великобритания, Италия и Германия реимбурсацията на тези медикаменти е 100 %, в Гърция и Унгария – 75 %, а в Румъния – 50 на сто.

У нас доскоро касата също покриваше 50 % от цената за лекарствата, но Комисията по позитивния лекарствен списък реши този процент да се редуцира до 25 на сто.

Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст у нас страдат от остеопороза. Голяма част от заболелите са пенсионери, които не могат да си позволят да доплащат скъпото лечение, коментира Първолета Едрева, член на инициативния комитет.

България е пета в Европа по застаряване. Ние сме сред най-рисковите страни, застрашени от остеопороза в бъдеще, отбеляза Антоанета Титянова, говорител на Асоциация „Жени без остеопороза”.

Тя отбеляза, че остеопорозата е заболяване със социална значимост и по смъртност се нарежда на трето място. Ето защо според нея е необходимо битката със заболяването да е приоритет за правителството.

Антоанета Титянова допълни, че спестявайки от профилактика и от лекарства, в същото време държавата плаща по-големи суми за лечение на фрактури.

Инициативният комитет на болните от остеопороза е изпратил жалби до Комисията по прозрачност и до Министерството на здравеопазването. В зависимост от решението на Комисията по прозрачност по казуса с новата реимбурсация на медикаментите ще се реши какви ще бъдат по-нататъшните действия на пациентите.

Те призоваха да не се допуска хиляди българи да се инвалидизират поради липсата на превенция, диагностика и лечение.

Коментари