Публикация

Как да победим алкохолната зависимост в Месеца на трезвеността?

Как да победим алкохолната зависимост в Месеца на трезвеността?

Макар, че точно през февруали празнуваме обичаните празници Трифон Зарезан и Свети Валентин, струва си да помислим как да съхраним здравето си и да се радваме разумно на забавленията на маса


Бистър ум, ведно настроение, добро здраве – алкохолът в големи количества разрушава всичко това. И с времето превръща човекът с чашките в сърдит, апатичен индивид с отслабнала памет и интелект. Освен това докарва и куп болести, сред които заболявания на стомаха, черния дроб, хранопровода.

Редица проучвания доказват, че в глобален мащаб злоупотребата с алкохол е втората по честота причина за преждевременна смърт, след тютюнопушенето. Между 8 и 10% от населението на всяка държава страда от алкохолизъм, като основна рискова група са младежите между 15 и 29 години. У нас за така наречения битов алкохолизъм всяка вечер вкъщи са „абонирани“ голяма част от мъжете, пък и жените и в по-зряла възраст.

Заради разрушаващото влияние на алкохола върху психиката и здравето на човека, февруари се отбелязва като Месец на трезвеността. Макар, че точно тогава празнуваме обичаните празници Трифон Зарезан и Свети Валентин, струва си да помислим как да съхраним здравето си и да се радваме разумно на забавленията на маса.

При развит алкохолизъм първата и най-важна крачка е осъзнаването и признаването на проблема. После идва и терапията. Все по-големи успехи в тази сфера бележи хомеопатията, благодарение на клиничния опит и на наши специалисти.

Именно на тази база е създаден иновативния продукт на хомеопатична основа - АЛКОБЕЛ. Той е разработен специално за повлияване и възстановяване от алкохолни зависимости. Изключително ефективен за овладяване на периодите на физическа абстиненция /1-10 ден/ и психическа абстиненция /20-40 ден и 3-6 месец/ след прекратяване на употребата на алкохол и приключване на алкохолната зависимост. Специалитетът комбинира в себе си 4 активни вещества, подбрани да „атакуват“ различните прояви на зависимостта: Agaricus Muscarius – за справяне с абстинентните кризи, lycopodium Clavatum – за изчистване на тялото и черния дроб, Nux Vomica – за преодоляване на телесните симптоми и тревожността, Aurum Metallicum – за балансиране на дейността на организма.

Приемът на АЛКОБЕЛ става по схема. Експертите посочват, че средствата за терапията в никакъв случай не надвишават тези, които се дават за купуване на алкохол. Може да го намерите в аптеките в Бургас – продава се свободно, без лекарско предписание.

По данни на Лига на умерените около 500 000 българи са зависими от алкохола. При някои хора алкохолизмът може да се развие в рамките на година, а при други - за 10-15 години. Затова трябва да се прави разлика между проблемно пиене и алкохолизъм.

Проблемното пиене е увреждащото пиене. Според Световната здравна организация за увреждаща алкохолна консумация се счита приемът на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетата напитка. Изхождайки от определението за стандартно питие или една единица алкохол, за умерен се счита приемът на до 21 стандартни питиета за мъжете и до 14 за жените в рамките на една седмица.

Коментари