Публикация

Как да проверим фертилитета си или мога ли да бъда майка?

Ин витро център Димитров стартира програма за жени в детеродна възраст, които искат да проверят своя фертилитет или иначе казано дали могат да имат деца.


През месец февруари Ин витро център Димитров стартира програма за жени в детеродна възраст, които искат да проверят своя фертилитет или иначе казано дали могат да имат деца.

Повод за тази инициатива ни даде разказа на наша пациентка. „Имам дъщеря от първия си брак на 5 години. Оженихме се с втория ми съпруг, но не бързахме с децата, защото първо трябваше да си купим жилище, след това  го ремонтирахме, трябваше ни време да го обзаведем и всичко това ни отне около 5 години. Когато се успокоихме започнахме да мислим за дете и да правим опити, но се оказа, че аз вече не съм фертилна и започна ходенето по мъките. ”

За да няма втори такъв разказ направихме програма в пет стъпки, която включва:

  1. Изследване на полови и щитовидни хормони и пролактин – FSH, LH, E2, Prolactin, TSH – на 2-3ти ден от цикъла
  2. Проследяване на овулацията чрез серия от ултразвукови прегледи (мин. 3бр)
  3. Проследяване на промените в цервикалната слуз чрез определяне на цервикалния скор по Инслер минимум 3бр.
  4. Проследяване на развитието и задебеляването на маточната лигавица – успоредно с ехографските изследвания за овулация
  5. Изследване на проходимостта на маточните тръби (при необходимост) или т.нар. Хистеросалпингосонография – извършва се под ехографски контрол. В матката се въвежда лекарствен разтвор и се наблюдава преминаването му по маточните тръби.

Пакетът, който предлагаме  е с намалена цена  от 344 лв. на 200 лв.

Ще бъдем много доволни, ако резултатите на всяка жена, възползвала се от програмата са положителни и е въпрос на време да забременее, но ако се появи проблем със зачеването, ще можем да помогнем навреме и да изготвим своевременно план за действие.

За да внесем по голяма яснота, ще кажем, че за настъпването на една бременност при жената са необходими наличие на нормална хормонална продукция, овулация, проходими маточни тръби, рецептивна цервикална слуз и развитие на ендометриум, подходящ за имплантация.
Чисто научно казано репродуктивните функции се регулират от взаимодействието между главния мозък, хипоталамуса, хипофизата и яйчниците – т.нар. хипоталамо-хипофизно-овариална ос. Нейното правилно функциониране е свързано с репродуктивната функция. Голямо значение имат щитовидната жлеза , надбъбречните жлези и др. И ако те не функционират правилно възникват проблеми със забременяването.

При раждането всеки яйчник съдържа към 400 000 първични яйцеклетки – след настъпване на половата  зрялост всеки месец започва узряването на една яйцеклетка – това може да бъде наблюдавано като нарастване на едно мехурче в яйчника(фоликул), след което то се пука и от него се отделя  яйцеклетката. Това е т.нар. овулация, след която на мястото на спуканото мехурче се образува жълто тяло, то произвежда хормони,  спомагащи за задържане на евентуална бременност (ако отделената яйцеклетка бъде оплодена).

Под въздействието на хормоните, продуцирани от фоликула и жълтото тяло се променя и слузта в маточната шийка и тя става „гостоприемна“ за сперматозоидите в момента на овулацията.

За да забременее една жена е необходимо да има редовна овулация, безпрепятствено транспортиране на яйцеклетките в маточните тръби, нормална продукция на цервикална слуз, която да пропусне сперматозоидите и те да достигнат яйцеклетката, проходими маточни тръби за транспорт на оплодената яйцеклетка – ембриона до матката и развитие на маточна лигавица, подходяща за имплантация на ембриона.

Коментари