Публикация

От печата: Българчетата първи по пиене, пушене и ранен секс

От печата: Българчетата първи по пиене, пушене и ранен секс

Страната ни е в топ 10 за тормоз в училище


Българчетата заемат първите места по употреба на алкохол, цигари и по ранно започване на сексуални контакти, информира в. „Стандарт“.

Изводите са на база международно изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст- 2013/2014 г.“. То обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. У нас е било направено сред 4796 ученици от V, VII и IX клас в 163 училища, съобщи доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Данните показват, че 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията след Гренландия.

Децата у нас са на първо място по употреба на бира - поне веднъж седмично. 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата посягат към този алкохол често, отбелязва изданието.

Тревожни са данните, свързани с първите сексуални контакти. Те започват около 14-15-годишна възраст. Доц. Василева отбелязва, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Близо половината от 15-годишните момчета споделят, че са имали сексуален контакт, докато делът на момичетата е 21 на сто. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Изданието коментира и че България е в топ 10 на печалната класация за тормоз в училище
Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст. Българчетата, които смятат, че съучениците им са мили и услужливи, са най-малко спрямо всички участници в изследването.

36,8 на сто от нашите деца се оплакват от изнервеност и раздразнителност, а всеки трети от лошо настроение.
 

2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище показват данни от статистика на МОН за 2016 г. 1493 са случаите на кибертормоз.

Коментари