Публикация

Доктор Мариана Контева: Малките промени в щитовидната жлеза предизвикват големи поражения на сърцето

„Болестите на щитовидната жлеза, когато не са лекувани навреме, могат да предизвикат тежки сърдечносъдови заболявания като артериална хипертония, атеросклероза, аритмии, стенокардия, миокарден инфаркт”- казва д-р Мариана Контева, управител на „Сити Клиник Бургас”.


„Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза водят понякога до големи поражения на сърдечносъдова система, затова е важно хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог, а не в кабинета на кардиолога да научат, че може би имат проблеми с щитовидната жлеза”- подчертава тя. 
Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани, но от  значение са ранното диагностициране и редовната профилактика. 
Трябва да се знае, че сърцето реагира незабавно на всяко нарушение на функциите на щитовидната жлеза. 
Повишаването на нивата на тиреоидните хормони ускорява метаболизма, а свръхактивността на щитовидната жлеза води до поява на гръдна болка и сърцебиене. Сърцето на пациенти със хиперфункция на щитовидната жлеза бие по-бързо - с над 100 удара в минута. Така може да се получи сърдечна аритимия, която крие опасност от усложнения и се отразява на артериалното налягане 

Намалената активност на щитовидната жлеза забавя метаболизма. Тогава точно обратното, при хипофункция, сърцето започва да бие прекалено бавно или неравномерно, да „прескача”, поради пропуснати или допълнителни удари. В резултат намалява притокът на кислород и хранителни вещества до органите и тъканите, а честото последствие от тези процеси е високото артериално налягане, а то е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, поява на сърдечна атака или инсулт. 
  
„Симптомите на нарушената функция на щитовидната жлеза нерядко се тълкуват погрешно като признаци на стрес, депресия или менопауза, но добрият кардиолог винаги може да предвиди наличието на заболяване на щитовидната жлеза”- казва д-р Контева.  
  
Тя предупреждава пациентите със сърдечно-съдови заболявания да обърнат специално внимание на щитовидната жлеза. При такива болни дори слабото повишение на активността на щитовидната жлеза е вредно и повишава риска от тежък, дори  фатален инцидент.

Също дисфункцията на щитовидната жлеза може да се отрази и на липидния профил,който също е самостоятелен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

 „Ние,кардиолозите работим в тясно сътрудничество със специалистите ендокринолози.” Мултифункционалният подход към лечението на болестите на щитовидната жлеза е правилният път,”- уверена е тя.  
 

Коментари