Публикация

Не допускайте тези грешки, когато сте на диета

Не допускайте тези грешки, когато сте на диета

Отслабването не е просто да се поставиш на диета


Основна грешка, която допускат хората, когато се подлагат на диети с цел отслабване, е схващането, че диетите са универсални - казва диетологът от Пловдив д-р Красимира Илинчева. Те пренебрегват основното правило, че хранителният режим трябва да бъде индивидуален и при неговото изготвяне трябва да се вземат предвид:

  • пол, възраст, генетични особености;
  • начин на живот, хранене, работна среда;
  • климатични и географски особености;
  • местни хранителни продукти и как те реагират, взаимодействайки с гените.

Друга все по-често срещана грешка, превърната в течение е веганското хранене, изхождащо от схващането, че консумацията само на растителна храна е здравословно хранене. Факт е, че в наши дни почвите са отровени от химически вещества и нямат необходимия минерален състав. Освен че растенията биват химизирани, хранителната им стойност е далеч от нормалната.  Сериозно замърсени са водите и въздухът. 

Много от отслабващите се опитват да отслабват без изобщо да променят начина си на хранене - това е фундаментална грешка. Спазването на определена диета за определено време без основна промяна на хранителните навици, може да доведе единствено до временни резултати.Получава се ефект йо-йо и загубените килограми бързо се възвръщат, понякога дори и отгоре.

Ако човек иска да отслабне трайно, подчертава диетологът,  трябва да спазва определен хранителен и двигателен режим, за да не се стигне до положение, когато са свалени бързо доста килограми и кожата увисва.  Бавното, постепенно отслабване, съчетано с подходящо физическо натоварване води до стягане на кожата и мускулатурата.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари

Анонимен
24 яну 2019 11:19

Високо професионално и медицински компетентно! Д-р Илинчева е лекар на високо ниво. Благодаря й!