Публикация

Слабите хора, които не се движат, също са застрашени от диабет

Слабите хора, които не се движат, също са застрашени от диабет

4-ма от всеки 10 души със здравословно тегло имат повишена кръвна захар на средна възраст


Обездвижването крие повишен риск от развиване на преддиабет дори за хора с нормално тегло или даже такова под нормата. Това установи екип от изследователи от Университета на Флорида.

Данните от новото изследване може би ще обяснят факта, че една трета от слабите американци имат преддиабет – състояние на повишена кръвна захар, при което още не се е развил същински диабет.

„Установихме, че много хора, за които смятаме, че са със здравословно тегло, т.е. нямат наднормено тегло или затлъстяване, нямат здрав метаболизъм“, обяснява ръководителят на научния екип Арч Мейнъс III, председател на Отдела за здравни изследвания и политики към Колежа за обществено здраве в университета.

Хората с нормално тегло може да имат т.нар. нормално затлъстяване или "мършави мазнини". При това състояние Индексът на телесна маса е в нормални граници, но е налице високо съотношение на мазнините спрямо чистата мускулатура. В типичния случай мазнините при мъжете са над 25%, а при жените – над 35%.

За хората с нормално затлъстяване е по-вероятно да развият метаболитен синдром, който включва повишено кръвно налягане, висока кръвна захар и повишени нива на холестерола. Тъй като инструкциите за скрининг на преддиабет и диабет по принцип се фокурират върху хора, които са с наднормено тегло или затлъстяване, хората със здравословно тегло, които имат висока кръвна захар, може и да не бъдат открити и съответно дигностицирани.

За изследването на Университета на Флорида учените си поставили за цел да тестват хипотезата, че заседналият начин на живот може би допринася за метаболитни промени, които поставят хора с нормално тегло в риск да развият преддиабет или диабет.

Мейнъс и колегите му анализирали данните за повече от 1000 души над 20-годишна възраст, събрани в Англия през 2014 г. Всички имали нормално тегло и не били диагностицирани с диабет. Екипът установил, че тези от участниците, които водят заседнал начин на живот, са по-застрашени от високи нива на кръвната захар от  5.7 и нагоре, което Американската асоциация за диабета третира като преддиабет.

Около една четвърт от всички неактивни хора и повече от 40 процента от неактивните хора над 45-годишна възраст в изследването отговарят на критериите за преддиабет или диабет, показва  изследването. 

Проучването не установява директна взаимовръзка между начина на живот и развитието на преддиабет. Данните обаче показват, че неактивните хора с нормално тегло могат да имат и т.нар. нормално затлъстяване, обясняват учените.

„Изводите ни показват, че заседналият начин на живот се пренебрегва, когато говорим за здравословно тегло. Не трябва да се фокусираме само върху приема на калории, теглото и Индекса на телесна маса за сметка на активността на човека“, обяснява Мейнъс.

Все повече данни показват, че заседналият начин на живот крие рискове за здравето, тъй като преддиабетът увеличава опасността да се развие диабет и други здравословни проблеми, обяснява изследователският екип.

„Не се фокусирайте само върху кантара. Ако водите заседнал начин на живот, станете от стола и се движете“, съветва Арч Мейнъс.

Данните от изследването бяха публикувани в сп. American Journal of Preventive Medicine.

Източник: WebMD

Коментари