Публикация

Общопрактикуващите лекари готвят ефективни протести


Управителният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изпратил писмо до регионалните структури на ОПЛ в страната с указание за подготовка на протестни действия.

„Чашата на нашето търпение преля! Категорично не приемаме постоянно да се молим на някого, за да получим необходимото ни лечение като пациенти и възнаграждение за положения труд като лекари! Не приемаме подхода на „Наглите” да бъде водещ в здравеопазването. Не приемаме да се поставя равенство между реформа и спестяване на пари от здравето на хората”, категорично е сдружението.

То посочва, че вече четвърти месец няма отговор на поставените от него въпроси:
1. Защо за четвърти пореден месец подчинената на министъра на финансите НЗОК просрочва плащанията на общопрактикуващите лекари, на специалистите и на болничните лекари, като грубо нарушава подписания Национален рамков договор и Закона за здравното осигуряване?
2. Защо ръководството на здравната каса предлага промени в Наредбата за профилактичните прегледи, като лишава българите над 18-годишна възраст от възможността за пълноценен и работещ скрининг за социално значими заболявания?
3. Защо НЗОК намали средствата за изследвания и консултации, като лиши всеки 30 от 100 нуждаещи се българи от качествена диагноза и създава напрежение между лекари и пациенти?
4. Защо все още не са изплатени на общопрактикуващите лекари разликите в потребителската такса на лица над 60 и 63 г. за последното тримесечие на 2009 г., след като Министерството на здравеопазването още на 11 декември 2009 г. е превело над 3 млн. лева за тази цел в НЗОК. Вие ли, министър Дянков, наредихте да се скрият парите или това е инициатива на здравната каса?

НСОПЛБ настоява институциите и техните ръководители да спазват законите и да обяснят какво се случва със здравните осигуровки на пациентите.

„Къде се пренасочват, задържат ли се, или се харчат, от кого и защо предвидените за здраве средства? За какво ще бъдат употребени над 800 млн. лева от бюджета за здравеопазване за 2010 г., които не е предвидено да бъдат вложени в здраве? И къде са укритите в края на 2009 г. средства от миналогодишния бюджет?” – пита съсловната организация.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари допълва, че след като преди два дни е изпратило указанията за подготовка на протести, реакцията на „колегите е незабавна, провеждат се събрания по места и напрежението бързо ескалира”.

В някои области медиците са готови и настояват за възможно най-бързо започване на протестите. В понеделник (8 март) общопрактикуващите лекари от област Кюстендил ще предприемат ефективно спиране на работа. Това ще стане последователно и в другите области на страната. 

„Категорични сме и не приемаме животът на всеки един пациент и нашата работа като лекари, да зависи от благоволението на някой министър или директор”, допълва съсловната организация.

Коментари