Публикация

Дисбактериозата изисква комплексно лечение


На хората непрекъснато им се налага да контактуват с микроби от околната среда, както и с тези, намиращи се в организма им и най-вече в червата. В процеса на еволюцията човекът и микроорганизмите са се научили да водят мирно съвместно съществуване. Но понякога се стига до схватки.

Когато всичко е наред, и хората, и дружелюбният микроб извличат максимални изгоди от взаимодействието си. Това ползотворно сътрудничество, или казано на научен език – симбиоза, позволява на бактериите да получават необходимите им хранителни вещества и да имат „покрив над главата си”.

При това микробите не остават длъжници: изработват ферменти, които ни помагат по-добре да преработваме храната, регулират обратното всмукване в червата на киселините от жлъчката, на половите хормони, холестерина, участват във водно-солевия обмен.

Бактериите отделят жизненонеобходимите вещества, обезвреждат различните токсини, служат като източник на енергия. Те имат огромна роля за поддържане на имунитета и противодействат на злокачествените новообразувания.

Полезните микроорганизми никак не искат да напуснат домовете си, затова отчаяно се борят с болестотворните нашественици. Така стабилната микрофлора защитава червата на човека от заселването на чужди микроби.

Често се случва обаче естественият баланс на микроорганизмите да бъде нарушен, което означава да се променят неговият количествен и качествен състав. Причините за това могат да бъдат много – от баналното преяждане до емоционално наситения ден.
В здравия организъм дисбалансът е кратковременен и първоначалният микробен статус се възстановява след няколко часа, максимум за денонощие.

Когато обаче организмът е отслабнал вследствие на постоянен стрес, неправилно хранене, строга диета, безконтролно самолечение (особено с прием на антибиотици), той вече не може да подкрепи малките си помощници и те започват да загиват. А в природата, както е известно, празно място няма. И освободената „жилищна площ” се заема от болестотворни бактерии.

Тогава човек хуква по лекари, а медицинският му картон започва да набъбва от най-различни диагнози, често противоречащи си, или се появява загадъчно заболяване – дисбактериоза. Обикновено на нея се приписват всички несгоди.

Дисбактериозата се характеризира с нарушения в съотношението на представителите на чревната микрофлора. Всъщност това не е диагноза, а симптом, съпътстващ заболяване или проблем в работата на организма. Става ясно, че съществува някаква причина, предизвикала гибелта на полезните бактерии. И всякакви опити те да бъдат заселени в червата отвън са обречени на провал, защото причините, предизвикали гибелта на полезните микроби, продължават да съществуват.

Затова винаги трябва да се търси причината за дисбактериозата. Обикновено тя се установява въз основа на оплакванията на пациентите – болки и дискомфорт в стомаха, метеоризъм, чувствителност към определени продукти, слабост, кожни прояви на алергия и др. Прави се и микробиологично изследване, което установява промените в съотношението между полезните и вредните микроби.

Съществуват много състояния, които водят до дисбактериоза – проблеми със стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания, химио-, хормоно- или лъчетерапия. Роля имат и социалните фактори, физическото или психическото натоварване, неправилното или небалансираното хранене, недостигът на витамини.

За да се възстановят „дипломатическите отношения” с микрофлората в червата, необходимо е лекарят да разработи стратегия и тактика на лечението, отчитайки индивидуалните особености на организма.

Ефективно е комплексното лечение, насочено на първо място към основното заболяване и към възстановяване на вътрешните ресурси на организма. В здравото тяло и микрофлората се чувства уютно. Никак не пречи и доброто настроение, а най-важното е да се върнат в строя естествените защитни сили на организма.

В битката може да се включат и препарати Lakto 4, които съдържат достатъчно количество живи, устойчиви и полезни бактерии – пробиотици. Те помагат на организма много бързо да възстанови нормалната си флора, стимулират в правилна посока имунната система и намаляват риска от други инфекции.

Коментари