Публикация

От печата: Определят "на око" парите за припознаване на новородено

От печата: Определят "на око" парите за припознаване на новородено

За първо посещение педиатрите вземат по 30 лв.


Неправомерно високи такси се вземат от родителите на новородени за припознаване и за първи преглед у дома. От некоректната практика масово се оплакват майки в интернет форумите, съобщава в. „Монитор“.

За припознаване на детето от бащата, в случаите когато родителите нямат сключен брак, в някои болници искат по 50 лв., дори повече. Изданието посочва, че въпросната такса е фиксирана и е 40 лева.

Тя е отпреди няколко години, когато беше въведена и възможността специална юридическа комисия в болниците с АГ-та да решава този въпрос. Така се спестява неудобството на родителите да търсят нотариус в рамките на два дни, след като детето е родено, за да бъде припознато от бащата“, поясняват от Националната пациентска организация.

Когато този срок бъде пропуснат, то се записва на името на майката, за да му бъде дадено ЕГН. Уреждането на въпроса с припознаването след изписването става по съдебен ред, изтъкват юристи.

Педиатри пък вземат по 30 лева за първи преглед у дома на новороденото след изписването му от болницата, допълва изданието.

Коментари