Публикация

Всеки сам определя кога да остарее


Психолозите твърдят, че възрастта е състояние на духа. Те са извели и формула за старостта, според която тя настъпва в момента, когато човек решава, че всичко най-хубаво в неговия живот е отминало и няма нужда да чака по-добро, защото няма да дойде.

Тялото се явява най-достоверният индикатор на човешките мисли. Ако възприемем, че животът ни е изживян, то съвсем скоро, дори и да сме в разцвета на силите си, ще се превърнем в старци.

Щом в душата се настани старостта, тялото веднага загубва жизнения си тонус. В никакъв случай не трябва да допускаме това, отдавайки се на болежки и оплаквания.

При липса на перспектива просто направете равносметка на живота си и намерете това, което винаги сте искали да направите, но не сте успели поради липса на време.

С течение на годините нашият организъм „се износва”, особено ако сме били небрежни в „експлоатацията” му, затова балансираното хранене ще ни помогне да продължим жизнения цикъл на младостта.   

Състоянието на духа зависи и от влиянието на заобикалящата ни среда. Ако сред приятелите и колегите ви непрекъснато се говори за неудачите и печалния опит от живота, за безрадостното бъдеще, което са убедени, че ги очаква, независимо от вашата воля, тези непрестанни разговори ще ви въвлекат в сивото блато на унинието.

Има жени, които се събират не по интереси, а по проблеми, създавайки клубове на „бивши съпруги”, „неуспели в работата” и т.н.

Излезте от ситуацията с водещата мисъл, че вие на никого не сте длъжни. Каквото ви е било писано да изпълните, вие сте го направили, а останалото време спокойно можете да посветите на себе си и на близките си.

Позволете си да бъдете щастливи!
Запишете се на някакъв курс или кръжок, където да се запознаете с интересни хора и да научите нещо ново, направете си разходка до някой манастир или църква в съседна област или тръгнете на пътешествие.


Ако пред вас стои въпросът за кого или за какво да живеете, въобще не се замисляйте. Живейте според посоката на собственото си щастие и интереси.

Това ще отложи остаряването и ще ви позволи по-дълго да се радвате на младостта. Ако много искате нещо, то непременно ще се случи.

Затова хванете живота си в ръце и го изживейте така, като на вас ви харесва!

Коментари