Публикация

Студът отключва алергиите през зимата

Хората, които страдат от студови алергии, отлично знаят, че студът за тях е противопоказен.


Най-често наблюдаваме два проблема - студова уртикария и дерматити, които са свързани с прекомерното изсушаване на кожата и нейното дразнене, посочва д-р Антонина Чапанова, дерматовенеролог в УМБАЛ „Свети Георги”. 

Като цяло зимата не е най-благоприятният сезон за кожата. Освен че се изсушава, нашето нежно покритие се дразни от грубите тъкани - например вълнените пуловери.

Косата, която е под шапка, също страда. Но най-вече страдат ръцете, особено ако не носим ръкавици и са изложени на студа. Такива ръце при по-голяма чувствителност към студ обикновено са зачервени, кожата става грапава и сърби. 

„Студовата уртикария е нещо по-различно. Тя е четири вида. Обикновената студова уртикария е най-често срещана. Самите пациенти знаят, че дори ако вземат студена бутилка кока-кола от хладилника, веднага на мястото, където са я пипнали, се получава оток на дланите, появява се и силен сърбеж, който изчезва в рамките на 15 минути до половин час. Това е класическата студова уртикария. Тя не създава много проблеми, но все пак пациентите трябва да се погрижат непрекъснато да са на топло, да не излизат рязко на студ и това ограничава качеството на живот”, обяснява д-р Чапанова.   

Вторият вид уртикария се дължи вече на промени в кръвта. Дерматовенерологът посочва, че става въпрос пак за студова уртикария, но тя се дължи на увеличено количество криоглобулини и криофибриноген. Това е вторична уртикария, която изисква определено лечение. 

„Следващият вид студова уртикария се нарича рефлекторна и засяга хората, които рязко излизат от топло на студено, например от сауната в снега. Силното охлаждане на тялото води до поява на уртикариален обрив, който изчезва в рамките само на 15 минути”, казва специалистът. 

Най-трудна за лечение е фамилната студова уртикария, при която има наследствено предразположение. Тя е в групата на т. нар. автоинфламаторни заболявания и може да бъде свързана с много други симптоми като повишена температура, ставни болки, очно засягане.

Става въпрос за нова категория системни възпалителни заболявания, различни от инфекциозните, автоимунните, алергичните и имунодефицитните. Лечението в повечето случаи е с биологични препарати. 

„Измръзванията и изгарянията на кожата са чест проблем през зимата. Обикновено те са свързани с любителите на зимните спортове и със силното слънце, тъй като снегът отразява слънчевите лъчи толкова, колкото и пясъкът от плажа. Слънцето може да предизвика тежки изгаряния при хора, които непредпазливо са отишли в планината, без да са нанесли фотозащитни средства. Устните също реагират на студа. Моят съвет е през зимата всеки скиор или любител на планините винаги да използва бариерен крем за устни, защото иначе те се напукват и възпаляват - развиват се т. нар. хейлити”, съветва д-р Антонина Чапанова. 

Според нея от студа най-често страдат хора, които по принцип имат някакво заболяване, например склеродермия, болест на Рейно, диабет или заболявания на щитовидната жлеза.

Кожата на тези пациенти изсъхва много силно, появява се сърбеж и тогава трябва наистина да се предприеме добро лечение с овлажняващи и с омазняващи средства, които поне два пъти на ден да бъдат нанасяни върху застрашените участъци на тялото. Най-често това е кожата на подбедриците, но в доста от случаите има сърбеж и по гърба. 

„Много внимателно трябва да изберем две неща - какво измивно средство да ползваме и с какъв продукт да се мажем след къпане”, посочва дерматологът.

Съветът е винаги да се мием с олио за баня, особено при суха кожа. Никога душ-гел или шампоан. След къпане трябва да се направи бързо подсушаване за около 3 минути, но само с потупване, без да се трие кожата, защото тогава тя се раздразва повече.

В рамките на тези 3 минути се нанася и т. нар. релипидиращ и хидратиращ крем, който гарантира добро състояние на кожата.

" }-->

Коментари