Публикация

Тръгва общинска програма и за женско здраве

400 представителки на нежния пол ще се възползват от безплатни изследвания с ултразвук


През т.г. във Варна ще стартира нова безплатна програма за профилактика на женското здраве. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“  Анастасия Георгиева, шеф на общинската дирекция „Здравеопазване“. От нея ще се възползват 400 жени. Те ще могат да минат трансвагинално ултразвуково изследване. Целта е ранно откриване на заболявания на малкия таз, уточни Георгиева.

Това е седмата поред общинска програма за профилактика и рехабилитация на общественото здраве. С предвидените за нея пари общото финансиране ще възлезе на 160 000 лв., с 50 000 лв. повече в сравнение с миналата година. В профилактичните програми през т.г. ще бъдат обхванати 3 500 души, с 1000 повече отколкото през 2016 г. Тенденцията е обхватът им да се увеличава в бъдеще, каза още Георгиева. Повечето от програмите са за деца, хубавото е, че родителите ги приемат с отворени обятия, добави тя.

Благодарение на профилактиката, през м.г. при 30 деца са установени отклонения в зрението. Те са насочени за допълнителен скрининг за далекогледство, късогледство и астигматизъм.

При 52-ма варненци над 50 години са открити симптоми на глаукома и те са насочени за повторни контролни прегледи. 

Общинските профилактични програми са много успешни, защото акцентират върху социалнозначими заболявания. Те пазят и децата от диабет, хипертония, гръбначни изкривявания, кариеси, пародонтоза, учат ги на правилно хранене и много други, обобщи Анастасия Георгиева. 

 

ИВАН БАРБОВ

СТАВРИ СТЕФАНОВ

www.chernomore.bg

Видео с разговора вижте ТУК.

Коментари