Публикация

Доц. д-р Емил Ковачев: Спасяването на живот е част от нашето всекидневие

Това каза в интервю за Черно море изпълнителният директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” – Варна


Доц. д-р Емил Ковачев, дм, завършва Медицинския университет във Варна през 1998 г. Придобива специалност по акушерство и гинекология през 2003 г. В продължение на 1 година работи в Университетската болница „Барзилай“, Ашкелон, Израел, по линия на Интернационалната медицинска асоциация „България“.  След завръщането си в България постъпва в АГ болницата във Варна, където работи и досега. Има над 100 научни публикации по теми, свързани с акушерство и гинекология, репродуктивна медицина, ултразвукова диагностика и други. През 2010 г. успешно защитава първата си дисертация „Прогноза, профилактика и лечение на овариалния хиперстимулационнен синдром при асистираните репродукции“ пред ВАК и от 2012 г. е хабилитиран за доцент. През декември м.г. успешно защитава и големия си докторат „Съвременни подходи и тенденции при лечението на генитална хламидиоза“. Семеен, с 1 дете. 


- Доц. Ковачев, успешна ли бе 2016 г. за АГ болницата във Варна?
- Годината като цяло бе успешна благодарение на усилията на целия ни екип. През м.г. имахме 2268 раждания, с 10 повече от 2015 г. Многоплодните бременности са 50. В  47 от случаите става дума за близнаци, в 3 - за тройка близнаци, като едната е зачената по естествен път. Най-малкото недоносено дете, постъпило при нас, е 650 грама. След неколкомесечно лечение то бе изписано и е вече при семейството си. В нашата болница освен раждания се извършват и много специализирани гинекологични операции. Все по-голям процентен дял сред тях вземат безкръвните (eндоскопските) интервенции. При нас е и специализираното неонатологично отделение с трето ниво на компетентност, което е единственото в Североизточна България. Цялата болница се явява като регионален център за този регион. Всички тежки случаи, свързани с акушерство и патологична бременност, се насочват към нас, плюс недоносените бебета и децата с други здравни проблеми, идващи от други родилни отделения. 


- Имаше ли тежки моменти?
- Тежките клинични случаи, преминали през ръцете ни, са много. Спасявали сме много човешки животи. Това е част от работното ни всекидневие. Колкото до проблемите на болницата, те идват от остарелия сграден фонд, за което неведнъж съм информирал съответните институции. Лечебното заведение се нуждае от спешен ремонт на сградата. Това е най-важният приоритет за 2017 г. Надявам се, че община Варна като наш принципал ще помогне за ремонта и реновирането на сградния фонд. Използвам случая да благодаря на кмета Иван Портних и на Общинския съвет във Варна за гласуваните 80 000 лв. за спешен авариен ремонт на покрива на ниското тяло на поликлиничното звено на АГ болницата. Предстои да получим тези средства и да ги усвоим.  

     
- При вас по принцип ражданията са най-много. С какво превъзхождате другите две отделения в морския ни град?
- Ние сме специализирана АГ болница, в която е затворен целият цикъл – от патологичната бременност до родилното. При нас работят доста изтъкнати специалисти. И голяма част от жените, които решават да родят при нас, разчитат освен на добрите специалисти и на развитото и единствено в Североизточна България неонатологично отделение. Често деца с проблеми от частния медицински комплекс „Майчин дом“ и МБАЛ „Света Анна“ идват при нас. Имаме и диференциран етаж със стаи с подобрени битови условия, който разполага със собствена операционна и родилна зала. Идеята е пациентките там да нямат досег с останалата част на болницата. Т.е., това е един затворен цикъл. Етажът се радва на голяма посещаемост и интерес от бъдещите майки. Те имат право на избор на екип, с тях се ангажират конкретни специалисти по здравни грижи. 


- Колко бебета са се родили от началото на т.г.?
- Те са вече над 100. Това е добър старт за годината. Но на базата на този период не може да се направи дълготрайна прогноза. Освен това тенденцията в България е съвсем различна. Ражданията като цяло през м.г. са с 4000-4500 по-малко. Това е отрицателен демографски прираст и България е на едно от челните места в ЕС в това отношение. Другият негативен показател е масовото застаряване на населението.


- Какво предстои през новата 2017 г.?
- Надявам се силно община Варна да ни подпомогне за ремонта на сградния фонд. Все пак акушеро-гинекологичната помощ трябва да е приоритет за всяко развито общество, за държавата и в частност за общината. Предстои закупуването на модерно хистероскопско оборудване с благотворителна акция. Част от парите бяха събрани от последната кампания на танцов ансамбъл „Моряците“, които направиха благотворителен концерт за нас. Текат и други благотворителни акции за събиране на цялата сума, необходима за апаратурата. С нея ще се извършват безкръвни операции в кухината на матката на полипи, миомни възли, вродени аномалии, септуми и други по модерен и безболезнен начин. В момента не разполагаме с такава техника и много държим да я придобием. Надявам се това да стане до няколко месеца. 

Ставри Таргов

Коментари