Публикация

Електронна здравна карта може да замени пръстовия идентификатор

Електронна здравна карта може да замени пръстовия идентификатор

Приоритет на МЗ е връщането на договорното начало между касата и лекарския съюз


Ние сме категорично против системата за пръстова идентификация. 
Това подчерта служебният вицепремиер по социалните политики и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев по време на пресконференция.

Ще спазим всички правни и технологични изисквания, като на първо място още следващата седмица ще свикам шестте заинтересовани страни, които са конституирани по делото във Върховния административен съд. Ще обсъдим позициите на всяка една от тях и ще завършим с протокол за съгласие или несъгласие. След като минем на такава дискусия, ще вземем окончателните решения към каква правна форма на действие преминаваме“, подчерта д-р Семерджиев и допълни, че това е европейският модел на поведение и законовият начин за действие.

Министърът уточни, че при отмяна на настоящата контролна система няма да остане правен вакуум, а ще се подходи концептуално и нормативно –  към въвеждането на електронна здравна карта.

На системно ниво анализирахме наличната вътрешна информация в министерството и стигнахме до обезпокоителни изводи“, каза още д-р Семерджиев.

Той направи пълен преглед на състоянието, в което се намира здравната система, и представи визията на екипа си за стабилизиране на сектора – чрез промяна от бюджетиране на структури към свободен избор на пациента.

Като основен приоритет на екипа си министърът изведе незабавното започване на преговори за възстановяване на договорното начало между здравната каса и лекарския съюз и сключване на Национален рамков договор за 2017 г. в срок до 1 април т.г.

Сред акцентите, които бяха поставени на брифинга, бяха и наследеният нормативен хаос, нарастващите задължения на лечебните заведения с над 50% държавно участие, опасната тенденция към одържавяване на сектора, съобщава още МЗ.

Коментари