Публикация

Може ли мръсният въздух да причини Алцхаймер?

Може ли мръсният въздух да причини Алцхаймер?

Праховите частици могат да проникнат в мозъка ни, като увеличават опасността да развием деменция


Ако вдишваме въздух, замърсен с миниатюрни частици от топлоцентрали и газове на коли, те могат да проникнат в мозъка ни, като увеличават опасността да развием деменция, твърди ново изследване, проведено от екип на Университета на Южна Калифорния.

За целите на изследването екипът от университета събрал проби от въздушни частици, които били технологично модулирани от инженерите в учебното заведение. Въздух от градски район бил взет и модулиран така, че да наподобява въздуха около магистрала или в много замърсен град като Пекин, обяснява съавторът на изследването Константинос Сиутас, професор по инженеринг на градска среда.

След това тези въздушни проби били пуснати на женски мишки, за да се види как те реагират на замърсяване. Целта на екипа била да се тества дали частиците имат вреден ефект върху развитието на нервната система или водят до някакви нервно-дегенеративни процеси.  

Изследваните женски мишки били с определена генна вариация. Всички те били носители на гена APOE4, който увеличава риска да се развие болестта на Алцхаймер. След като тези мишки дишали замърсения въздух в продължение на 15 седмици, било отчетено, че те имат 60 процента повече амилоидна плака – натрупване на протеин, който се асоциира с дегенеративно заболяване, казват изследователите.

Екипът също така анализирал данните за повече от 3600 жени в САЩ на възраст между 65 и 79 години от 48 щата. Нито една от тях нямала деменция в началото на изследването.

След като били взети под внимание някои фактори като раса, етнос и начин на живот, изследователите установили, че по-възрастните жени, които живеят в зони с голямо запрашаване на въздуха, може да са с 81% по-застрашени от увреждане на когнитивните функции. Жените от тази група може да са в 92% по-голям риск от развитието на деменция, включително и на болестта на Алцхаймер.

Отрицателното влияние на замърсеността на въздуха е  особено отчетливо пред жени, които имат гена APOE4, обясняват авторите на изследването.

Микроскопичните частици, които се образуван от горивата, влизат често през носа в мозъка ни. Клетките в мозъка ни разпознават тези частици като завоеватели и реагират с възпаления, които с течение на времето се изострят и могат да доведат до развитието на алцхаймер, обясняват изследователите.

„Изследването ни е първото по рода си в САЩ. То дава начална научна база данни за това, че е възможно генът, свързан с опасност от развитие на алцхаймер, да си взаимодейства с праховите частици във въздуха, като по този начин се ускорява стареенето на мозъка“, коментира Ю Чуан Чън, един от водещите изследователи в проучването, който е преподавател по превантивна медицина в Училището по медицина на Университета на Южна Калифорния.

Експериментите с мишки показват, че излагането на замърсен въздух уврежда невроните в хипокампуса – центъра в мозъка, който е уязвим и е податлив на стареене и развитие на алцхаймер, обяснява изследователят.   

Ако данните се проектират върху цялото население на САЩ, изследователите изчисляват, че замърсяването на въздуха може да се окаже причина за около 21% от всички случаи на деменция.

Има няколко пункта в изследването, които могат да бъдат оспорвани. На първо място, проучването не показва, че замърсяването на въздуха увеличава риска от деменция, твърдят критиците. Освен това изследванията с животни често не показват същите резултати, както клиничните опити с хора.

Източник: Health24

Коментари