Публикация

Д-р Семерджиев: Няма реформа „Москов“, а серия неудачни решения

Д-р Семерджиев: Няма реформа „Москов“, а серия неудачни решения

Според министъра в здравеопазването цари хаос


По времето на Петър Москов като здравен министър няма реформи.
Това заяви в студиото на bTV служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев. 

 „Това е просто едно гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на функционирането на здравната система, най-вече на здравето на хората. Имаме драстичен проблем със здравните индикатори на населението през 2015 и 2016 г., включително увеличаване на общата смъртност“, коментира д-р Семерджиев.

Той изтъкна, че ще търси механизъм за отмяната на системата за пръстова идентификация в болниците, въведенa по времето на предшественика му. Още тази седмица служебният министър ще се срещне с шестте заинтересовани страни по делото за премахването й и за въвеждането на електронна здравна карта.

Отмяната вече е факт след решение на тричленния състав на Върховния административен съд, актът на Москов е нищожен. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство”, изтъкна д-р Семерджиев.

 „Д-р Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на Националната здравноосигурителна каса обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева“, посочи министър Семерджиев.   

Той оспори твърдението на д-р Москов, че за внедряването на пръстовия отпечатък не са похарчени пари на данъкоплатеца. По думите му лечебните заведение са били принудени да купуват скенери, а НЗОК е трябвало да похарчи пари за софтуер. „Това са нашите пари“, коментира д-р Семерджиев.

Министърът допълни, че е заварил в здравното министерство правен хаос, а в момента в здравната каса има централизирана листа на чакащите с над 3500 души.

По думите му в края на декември под натиска на Петър Москов надзорът на касата е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. „В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит – 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари”, каза министърът.

Kъм 2016 г. дълговете в здравеопазването сa 411 млн.лв., съобщи още д-р Семерджиев.

Цялото интервю може да прочетете тук!

Коментари