Публикация

Близо 11 млн. лв. е дал Фондът за лечение на деца през 2016 г.

Отказ за подпомагане са получили 123 деца


Фондът за лечение на деца е изплатил близо 11 млн. лв. през 2016 г. За терапия в България са отпуснати почти 4,2 млн. лв., а за чужбина – 5,3 млн. лв.

Това съобщиха за CredoWeb от пациентски организации „Заедно с теб“.

За настаняване на деца в чужбина по време на тяхното лечение са отпуснати 600 313 лв., а за транспорт - 687 400 лв. За осигуряване на преводачески услуги центърът е заплатил 82 824 лв.

Децата са изпращани за лечение най-често в Германия, Италия, Турция и Австрия.
Общо решенията, които са взети от Център „Фонд за лечение на деца“ през миналата година, са 1 498. 

На 123 деца фондът е отказал подпомагане поради медицински показания или защото родителите искат да приложат експериментално лечение в чужбина на децата си, което не влиза в профила на финансиране от центъра.

Според „Заедно с теб“ фондът работи добре, подхожда се отговорно към всяко едно дете. 

Ние като пациентски организации имаме редица конструктивни забележки към Правилника на фонда и ще ги предоставим на ръководството на Министерството на здравеопазването за преразглеждането му. Могат да бъдат направени редица промени, касаещи медицинските изделия и обществените поръчки, ЛКК, становищата от експертите, специфични лечения като фибротомиите например, които ще улеснят достъпа на децата до лечение, финансирано от фонда“, изтъкват от „Заедно с теб“.

Организациите призовават родителите да бъдат активни и да подават заявления за финансиране, ако се налага терапия за децата им. При възникващи въпроси и съмнения отбелязват, че са на разположение за помощ и съвети.

За повече информация: http://patients.e-zdravey.com/

Коментари