Публикация

Какви са силните и слабите страни на реформата на д-р Москов (ЗВУК)

Ще запомним д-р Петър Москов с като въвеждане на пръстовия идентификатор, а д-р Илко Семерджиев с искането за премахването му


Силните и слабите страни на здравния министър д-р Петър Москов бяха обсъдени на 7 февруари в предаването на Дарик Радио „Кой говори?“ Участие взеха председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров и журналистите Десислава Николова, Слава Аначакова и Димитър Панев. Сред гостите, които дискутираха по проблемите на здравеопазването, беше и журналистът от CredoWeb  Бойко Бонев. Можете да чуете цялото предаване тук (линк).

Смяната на министри в здравния сектор винаги предизвика множество въпроси за това как се справил досегашният и какво предстои в работата на новия.

Д-р Петър Москов, който напусна поста преди около седмица, бе начело на Министерството на здравеопазването от ноември 2014 г. Ще го запомним с неща, като въвеждане на пръстовия идентификатор, електронни търгове за лекарства на болниците, продължаване на системата за лимити на болничните бюджети, въвеждането на задължителната здравна карта, създаването на стратегия за спешната помощ и др.

Същевременно неговият приемник д-р Семерджиев ще заема поста министър на здравеопазването до парламентарните избори и съставянето на ново правителство. Досега той заяви, че възнамерява да работи върху премахването на пръстовия идентификатор, лимитите и медицинските стандарти. Сред идеите, които изповядва служебният министър, но които няма да има време да осъществи, защото реализирането им изисква решения на Парламента, са демонополизация на здравната каса, повишаване на процента от БВП за здравеопазване, драстично увеличаване на средствата за извънболична помощ и дори приватизация на лечебни заведения.

Коментари

Наистина имаше доста говорене за отпечатъците, все едно това е най-сериозният проблем. Но това е само една част от разговора. Дискутирани бяха и други неща, като здравната карта, лимитите, фонда за лечение, "турските" ваксини.

Слушах разговора, но там само за отпечатъците ставаше дума.