Публикация

Проф. Камен Плочев: Няма риск от епидемия от варицела у нас

Проф. Камен Плочев: Няма риск от епидемия от варицела у нас

Няма увеличение на болните


Интервю на началника на Клиника по инфекциозни болести проф. Камен Плочев пред сайта Puls.bg.:
 
Проф. Плочев, има ли ръст на заболелите от варицела и риск от епидемия в страната?
 
Няма увеличение на болните от варицела през последните месеци. Заболеваемостта за месец декември е по-ниска от тази през януари месец миналата година. Броят през декември 2015-а е 3 184,  докато цифрата през януари 2016-а е 2 520 души. Нормално е заболеваемостта от варицела през зимните месеци да е по-висока, отколкото през лятото. В България от 5-6 години нямаме епидемия, която да ни притеснява. Имали сме големи епидемии- с по 50-60 хил. заболели, но такива напоследък нямаме. В момента няма никакви признаци за начало на епидемия. Това е както наша информация, така и на Министерство на здравеопазването, защото ние редовно поддържаме връзка с тях, за да знаем какво става в армията. 
 
Но има и нещо друго- измества се възрастта от децата към по-възрастните хора. Много по-често се засягат възрастни, отколкото през предишните години. Сега по спешност приехме един човек с варицела. 
 
Каква е причината за тази тенденция?
 
Децата, заразени от варицела са повече, но се увеличава и броят на възрастните. Причината за това е, че децата са много по-добре гледани, по-малък процент от тях ходят в детски заведения, по-малко са изложени на риск от инфекции и съответно боледуват когато стават големи, в по-късна възраст. 
 
Какво представлява варицелата?
 
Самата инфекция на варицелата никога не напуска човешкия организъм. Веднъж навлязъл там, той си стои. Първо се развива болестта, след това остава в организма и втората му клинична изява е херпес зостър. Това е форма на проява на варицелната инфекция, която се среща конкретно само в една форма на човешкото тяло. Докато първата изява е генерализирано засягане на обрива по цялото тяло, тук е засягане в определена област- по лицето, корема, гърдите, краката. Вирусът остава в организма, но той стои в строго определено място- там, където нервът излиза от гръбначния стълб. И поради някои причини, например при жените заради менструалния цикъл, при други при спадане на имунитета поради други заболявания, се активизира тази инфекция, която пълзи по нерва и излиза на кожата. А всеки нерв има точно определена локализация върху кожата и именно там става обрива. 
 
Човек може дори да умре, ако варицелата протича много тежко. А херпесът понякога може да доведе до много тежки нарушения на функциите на човешкия организъм. Затова не са за подценяване. 
 
Кои са основните симптоми на заболяването?
 
Лекарят, който има практически опит с болестите, не може да сбърка варицелата с друга шарка. Тя е много характерна с това, че първо започва от едно място, разпространява се по определен начин и има цикличност в развитието на обривите. Винаги започва от главата. За разлика от другите шарки, тя засяга и окосмената част на главата. Обриви има и по лигавиците на устата, по половите органи. Разпространява се отгоре надолу- зад ушите и космите, минава по лицето, слиза надолу и постоянно обхваща цялото тяло. Характерното е, че каквото е обриването навън, такова е и по лигавицата. И третото нещо е цикличността на обрива. Той започва като едно червено петънце, което постепенно преминава в една червена пъпка, която след това се превръща в бистро жълто мехурче. След това то става гнойно и накрая се образува коричка. Това обаче става на поне три тласъка и едновременно наблюдаваме всички форми на варицелата и затова се казва тип „звездно небе“. Както звездите са различни по големина и светлина, така е и тук. Няма човек, който да е виждал варицела и да я сбърка. 
 
Първо заболяването започва с температура, след което се появяват и обриви, които много сърбят. Това е един проблем, особено при момиченцата. Освен сърбеж, има висока температура и една отпадналост, както и намаляване на апетита. Това е нормално, защото каквото има по кожата, това има и по лигавицата, затова човекът не яде- боли го. Когато се развие по-тежко инфекцията има и кашлица с едно по-затруднено дишане.

Как протича варицелата при деца и възрастни? Има ли по-специфични усложнения?
 
При децата обикновено варицелата протича сравнително леко- само с обрив, те много често си играят. Но понякога се разчесват и ако тази обривна единица се инфектира с бактерии, освен в горната част на кожата, започва да прониква и в подкожието. И тогава вече се образуват трайни белези поради което момиченцата много страдат, че имат дупчици по лицето като пораснат. Това е в резултат, че са се чесали и майките не са им обвързвали ръчичките. Има специален метод- обвиваме с марля ръцете, тогава няма това силно разчесване и не се внася инфекция. 
 
Варицелата е по-сериозна при възрастните. Тя е доброкачествено заболяване при малчуганите, докато при по-големите засяга бял дроб, централна нервна система, може да засегне и над бъбреците, въобще някои вътрешни органи. Така могат да се развият тежки заболявания като херпесни енцефалити и менингови енцефалити, които понякога са смъртоносни. 
 
Характерното при белия дроб при заболял от варицела е, че не се чува нищо на слушалка, обаче се вижда на рентген. И затова се налага влизане в болница. А това е и превантивно, защото при възрастните има много по-често усложнения. Затова има и клинична пътека и лечението се провежда с антивирусни препарати, някои от които се прилагат венозно, което не може да стане в домашни условия. 
 
Колко трае инкубационният период при варицела?
 
Общо 21 дни. Да кажем, че имате контакт с близък вкъщи, който има варицела, то тогава той ще се наблюдава до 21-ия ден. За първи ден се счита когато лекарят постави диагнозата. Тогава се слага табелката за карантина: „Внимание, заразна болест!“. И се стои вкъщи поне 10 до 12 дни- докато паднат коричките, защото и в тях има вирус и трябва да се пазим докрай. Заразеният не трябва да пипа с ръката, защото може да има някъде пролука в кожата и така да се получи заразяване. 
 
Кои са начините на лечение?
 
Ползват се антивирусни препарати в две форми, които се приемат през устата. В този случай много важна е дозата, защото някои лекари изписват 3 пъти по 1, 3 пъти по 2. Изписват се четири грама, тоест 5 пъти по 2 таблетки или 4 пъти по 3 таблетки и така се върви напред, за да имаме насищане на 4 грама, с което да въздействаме на вируса. Слага се и имуномодолиращ препарат. При децата много рядко се прибягва до използването на антивирусни препарати, при тях не е хубаво да се прилагат, защото това може да доведе и някои странични ефекти като засягане на ендокринната, нервната система и други. Не се препоръчват медикаменти, които не са за не съвсем узряла имунна система. А вирусният препарат е доста агресивен. 
 
Имаме един много хубав препарат, една варицелна пудра, която правим в клиниката за пациентите на различна възраст. Тя съдържа лекарство против сърбеж, антибиотик, медикаменти,  които не дават възможност на кожата да се възпали и така заболяването преминава по-лесно. Някои лекари прилагат различни видове пасти, но те разводняват обривните единици, но след това не може да се разбере дали заболяването се усложнява. Ако пъпчиците стават големи, това значи, че вътре е влязла бактерия. Тогава може и към терапията да се добави антибиотик. Лекарят вижда всичко през пудрата, дори и да има усложнения. 
 
Може ли една ваксина да ни предпази на 100% от варицелата?
 
Няма по-хубаво нещо от естественото преболедуване. Моят опит показва, че когато един човек преболедува по естествен път от една болест, до края на живота не се разболява от нея. А при ваксината на всеки 5 години трябва да се прави имунизация. Специално тази варицела не предотвратява преболедуване, а прави заболяването да протича по-леко. Иначе използването на ваксини е политика на Световната здравна организация и аз като лекар й съдействам и по никакъв начин не мога да се обявя против ваксините, но трябва да уточня, че те не са панацея. Така или иначе микроорганизмите намират начини, за да преодоляват така наречения ваксинален имунитет. Има разлика от имунитет от преболедуване и ваксинален имунитет. Първият е стабилен след преболедуване и за цял живот, а при ваксинация е временен и не предотвратява заболяване, особено при варицелата. Просто при до 70% от хората протича доста по-леко и необезпокояващо за близките. 
 
Друг е проблемът, че ваксината е нож с две остриета. Ние имунизираме детето, то не боледува, но като възрастен трудно бива накаран да сложи ваксина и като се разболее варицелата протича много по-тежко.
 
Кога е най-подходящият период за поставяне на ваксина и в кои възрастови групи?
 
Ваксината за варицелата може да се поставя по всяко време на годината, няма сезонност както при грипа. Въпросът е, че трябва да се слага при определени показания, например при деца, които имат някакво хронично заболяване, при което варицелата може да го обостри и да протече по-тежко. Аз лично бих препоръчал тогава да се поставя ваксината, а не при едно здраво и право дете, на което му няма нищо. Но решението е на близките и родителите. Просто при липса на ясни и точни показатели не бива да пренасилваме организма на детето. 
 
Проблем има и при възрастните с хронично или онкологично заболяване, които живеят заедно с малки деца. Тогава на първата възрастова група се препоръчва да си сложат ваксина. 
 
Варицелата крие ли риск за бременните?
 
Има риск, вирусът е агресивен, нервотропен и засяга централната нервна система. Атакува и имунната система. Въпросът е доста деликатен, зависи и от бременността. Трудно е да кажеш на жена, която е забременяла ин витро, да махне бебето. В началото на бременността няма опасност, тогава все още няма органи, които да бъдат засегнати, но когато има развит плод и нервна система, тогава рискът е голям. Но след третия месец ние не можем да прекъснем така лесно бременността. Това е едно много отговорно и тежко решение. 
 
Много малък е рискът от развитие на някакво увреждане на плода и раждане на детето с вродени дефекти. Бременните се поставят под наблюдение и според тежестта на заболяването. Ако има усложнения, тогава при всички положения се премахва плода. Не можем да използваме и традиционните препарати, защото те са противопоказни при бременност.  
 
Докато жената е бременна не се препоръчват ваксини, но ако се планира бременност, това е препоръчително. По принцип това е една култура на пазене на плода,  трябва да започне още от женската консултация. Но рубеолата е в пъти повече по-опасна инфекция, отколкото варицелата. Хепатит E също. Най-важното нещо е да се обясни на бременната как да се предпази, ако не е боледувала. Трябва да има една здравна култура на изолация от контакт със заразни заболявания. Да ходи по-малко по молове и кина, където има повече кашлящи, да избягва контакт с хора, за които знае, че са болни.

Коментари