Публикация

Лекари и зъболекари ще получат парите си до края на другата седмица


До края на следващата седмица изпълнителите на медицинска помощ ще получат дължимите им пари за януари.

Това е обещал премиерът Бойко Борисов на представители на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз по време на среща тази сутрин, на която са присъствали и финансовият министър Симеон Дянков и здравният министър д-р Божидар Нанев.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, съобщи още, че са получили и уверението  това забавяне на плащанията да е последно.

По думите му, премиерът Борисов е декларирал, че „ако трябва държавата ще влезе в дефицит, но за здравеопазването пари ще има”.

Обещано е и до три седмици да бъдат прехвърлени допълнителни 350 млн. лева към бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Д-р Диана Чинарска от БЛС съобщи, че личните лекари в София ще спрат работа на 9 март, ако дотогава не им се изплати дължимото с лихвите. Единственият кабинет в столицата, където пациентите ще могат да получат помощ от общопрактикуващ лекар, е в 29 ДКЦ на ул. „Георги Измирлиев” в жк „Гоце Делчев”. Той ще работи от 8:00 часа до 19:00 часа.

Д-р Чинарска посочи, че общопрактикуващите лекари са в лошото финансово състояние, в следствие на забавянето на парите им. По думите й, медиците не могат да си покрият сметките си за ток, вода, парно, да плащат заплатите и осигуровките на заетия от тях персонал, да погасяват заемите си към банки. Така практиките са заплашени от закриване.

Д-р Райчинов от своя страна отбеляза, че един лекар не може да бъде пълноценен при положение, че е преследван от кредитори и банки, за да си погаси дълговете си. Той допълни, че ще заведе иск срещу касата, като призова колегите си и те да го направят, „с възпитателна цел”, за да няма вече забавяне на плащанията.

В понеделник от БЛС и БЗС отново ще се срещнат с премиера. От организациите съобщиха, че се планира тези срещи да се провеждат всяка седмица.

Коментари