Публикация

Д-р Илко Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта

Д-р Илко Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта

След отмяна на пръстовия идентификатор няма да се изпадне във вакуум


Ако 5-членен състав на Върховния административен съд отмени пръстовия идентификатор в болниците, няма да изпаднем в никакъв вакуум. Съвсем спокойно ще се мине отново на картовата идентификация, както беше в началото на мандата на Петър Москов.
Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в студиото на БНТ.

Министърът поясни защо пръстовият идентификатор трябва да бъде премахнат. Първо, защото тричлен състав на ВАС го е обявил за нищожен, второ – самото чекиране е унизително за пациентите, за лекарите и за всички, които се занимават с тази процедура. Освен това от него няма никакъв икономически ефект, отбеляза д-р Семерджиев.

В месеца, който е въведен той в болниците – ноември 2016 г., не само не са спестени 15 млн. лв. за първите 15 дни, както обявяваше д-р Москов, а за целия месец разходите са се увеличили със 112 хил.лв.“, изтъкна здравният министър.

По думите му бъдещето обаче е електронната здравна карта.
Тя позволява в нея да се интегрира електронно здравно досие. Във времето в електронното здравно досие могат да се интегрират и финансови данни за осигуряването на хората“, коментира д-р Семерджиев. 

Служебният министър определи изказванията на Петър Москов за сроковете и цената на електронното здравно досие като предизборни приказки, които не отговарят на истината. 

Д-р Семерджиев поясни, че здравното министерство ще разработи конкретни стъпки за въвеждането на електронна здравна карта на пациентите. Целта е всеки да има достъп до електронното си здравно досие. Финансирането на тези дейности ще бъдат по програма „Добро управление“ и те няма да струват нищо на българския данъкоплатец.

Министърът обяви още, че ще работи за възстановяване на договарянето между лекарския съюз и здравната каса. От тази година е възможно касата да поеме и протезите при възрастните хора.

Коментари