Публикация

Още нещо за артрозната болест

Още нещо за артрозната болест

В България се използва термина “артроза и се акцентира на износването на хрущяла в ставите. Заболяването е популярно и като „шипове”. В Европа се ползва термина “остеоартрит” за заболяването и се акцентира върху възпалителните промени в обвивката на ставата


Артрозата (остеоартроза) e заболяване с ангажиране на една или повече стави и протича с вреждане и износване на ставният хрущял. След засягането на ставния хрущял настъпва вторично увреждане на подлежащата кост и възпаление на ставната обвивка (капсулата), съпроводено често с характерни деформации. В България се използва термина “артроза,” като се акцентира на износването на хрущяла в ставите. Заболяването също е популярно и като „шипове”. В Европа се използва термина “остеоартрит” за същото заболяване, акцентирайки върху възпалителните промени в обвивката на ставата, настъпващи в отделни етапи от развитието на болестта.

Какво представлява ставният хрущял

Ставният хрущял покрива ставните повърхности на костите и има гладка и устойчива на триене и натиск повърхност. В него няма кръвоносни съдове и нерви. Храни се от ставната течност. Здравият ставен хрущял е необходим за добрата функция на ставата. Той изпълнява важна механична функция, като осигурява свободното движение, служи като амортисьор като омекотява силите, които действат в ставата и намалява триенето между ставните повърхности. Въпреки, че дебелината му е само няколко милиметра, ставният хрущял механично намалява сътресенията и равномерно разпределя натиска. Ставният хрущял покрива ставите с гладка повърхност и осигурява костите да се плъзгат една спрямо друга с минимално триене. Хрущялът е изграден от клетки /хондроцити/ и междуклетъчно вещество. Междуклетъчното вещество се състои от белтъци - колаген и протеогликани - основно глюкозамин, хондроитин сулфат и хиалуроновата киселина, които се синтезират от хондроцитите. При артрозата най-голямо значение има намаляването на количеството на междуклетъчното вещество в хрущяла, сред която са разположени хрущялните клетки – хондроцити. Постепенно броят на хондорцитите намалява и се променя качеството на хрущялната тъкан. Тя променя своята структура и става податлива на износване. Износването на хрущяла става неравномерно в ставата. Участъците от подлежащата кост, подложени на по-голям натиск се увреждат и износват по-бързо. Формират се и костни израстъци – шипове /остеофити/, насочени към ставната кухина.

Виж прикачения файл: 

Прикачени файлове

Artrozna_obsht.pdf

Коментари

Едно искренно мнение!!!

Благодаря за въпроса. В момента на пазара в България има над 60 регистрирани хранителни добавки за лечение на артрозната болест. Основният принцип при тях е " Преди всичко не вреди". Но колко помагат?Известно е, че хиалуроновата киселина и колагена са разграждат от стомашния сок и ензимите до основни аминокиселини и със сигурност нямат ефектите които им предписват при перорална употреба. Единственно като лекарствени продукти са регистрирани изолицетиновите деривати на соя и авокадо и глюкозаминсулфатът. Преминали са клинични проучвания и имат доказан ефект. Някой от добавкте ги съдържат, но не знам дали може да се гарантира качеството на продукта.

БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДЕСНАТА ИНФОРМАЦИЯ.АКО Е ВЪЗМОЖНО КОМЕНТИРАЙТЕ ТЕРАПИЯ ПРИ ТЕЗИ ТЕЗИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ?

Ясно и конкретно !

Отлична информация! Благодаря Ви!