Още нещо за артрозната болест
Още нещо за артрозната болест
Още нещо за артрозната болест
доц. Николай Николов, дм
доц. Николай Николов, дм
Лекар
Още нещо за артрозната болест

Още нещо за артрозната болест

В България се използва термина “артроза и се акцентира на износването на хрущяла в ставите. Заболяването е популярно и като „шипове”. В Европа се ползва термина “остеоартрит” за заболяването и се акцентира върху възпалителните промени в обвивката на ставата

Артрозата (остеоартроза) e заболяване с ангажиране на една или повече стави и протича с вреждане и износване на ставният хрущял. След засягането на ставния хрущял настъпва вторично увреждане на подлежащата кост и възпаление на ставната обвивка (капсулата), съпроводено често с характерни деформации. В България се използва термина “артроза,” като се акцентира на износването на хрущяла в ставите. Заболяването също е популярно и като „шипове”. В Европа се използва термина “остеоартрит” за същото заболяване, акцентирайки върху възпалителните промени в обвивката на ставата, настъпващи в отделни етапи от развитието на болестта.

Какво представлява ставният хрущял

Ставният хрущял покрива ставните повърхности на костите и има гладка и устойчива на триене и натиск повърхност. В него няма кръвоносни съдове и нерви. Храни се от ставната течност. Здравият ставен хрущял е необходим за добрата функция на ставата. Той изпълнява важна механична функция, като осигурява свободното движение, служи като амортисьор като омекотява силите, които действат в ставата и намалява триенето между ставните повърхности. Въпреки, че дебелината му е само няколко милиметра, ставният хрущял механично намалява сътресенията и равномерно разпределя натиска. Ставният хрущял покрива ставите с гладка повърхност и осигурява костите да се плъзгат една спрямо друга с минимално триене. Хрущялът е изграден от клетки /хондроцити/ и междуклетъчно вещество. Междуклетъчното вещество се състои от белтъци - колаген и протеогликани - основно глюкозамин, хондроитин сулфат и хиалуроновата киселина, които се синтезират от хондроцитите. При артрозата най-голямо значение има намаляването на количеството на междуклетъчното вещество в хрущяла, сред която са разположени хрущялните клетки – хондроцити. Постепенно броят на хондорцитите намалява и се променя качеството на хрущялната тъкан. Тя променя своята структура и става податлива на износване. Износването на хрущяла става неравномерно в ставата. Участъците от подлежащата кост, подложени на по-голям натиск се увреждат и износват по-бързо. Формират се и костни израстъци – шипове /остеофити/, насочени към ставната кухина.

Виж прикачения файл: 

Прикачени файлове

Artrozna_obsht.pdf

Мнения

18 фев 2017 11:22

Едно искренно мнение!!!

Благодаря за въпроса. В момента на пазара в България има над 60 регистрирани хранителни добавки за лечение на артрозната болест. Основният принцип при тях е " Преди всичко не вреди". Но колко помагат?Известно е, че хиалуроновата киселина и колагена са разграждат от стомашния сок и ензимите до основни аминокиселини и със сигурност нямат ефектите които им предписват при перорална употреба. Единственно като лекарствени продукти са регистрирани изолицетиновите деривати на соя и авокадо и глюкозаминсулфатът. Преминали са клинични проучвания и имат доказан ефект. Някой от добавкте ги съдържат, но не знам дали може да се гарантира качеството на продукта.

10 фев 2017 12:47

БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДЕСНАТА ИНФОРМАЦИЯ.АКО Е ВЪЗМОЖНО КОМЕНТИРАЙТЕ ТЕРАПИЯ ПРИ ТЕЗИ ТЕЗИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ?

Ясно и конкретно !

8 фев 2017 18:44
Дарина Рашкова
8 фев 2017 18:44

Отлична информация! Благодаря Ви!