Публикация

Нов метод за лечение на болката ще бъде представен в болница „Токуда“

Той е минимално инвазивен, извършва се под местна упойка


Нов метод за обезболяване ще бъде демонстриран днес и утре (8 и 9 февруари) в болница „Токуда“. Процедурата се нарича криоаналгезия и представлява прекъсване на нервните импулси, отговорни за болката, чрез ниска температура. Това става посредством въвеждане на уред (криосонда) през кожата до мястото, където се намират съответните нерви.  

Интервенцията е минимално инвазивна, провежда се под местна упойка и е подсигурена от редица системи за безопасност и контрол. Криоаналгезията показва висока ефективност - в наблюдаваните случаи след процедурата болката намалява или изчезва за период от 6 месеца до 2 години. Прилага се с голям успех при неврологични заболявания, болкови синдроми, ортопедични и травматични болки, постоперативни болки, болки, вследствие на онкологични заболявания.

Някои от областите на приложение включват: болка в областта на лицето, болка в сакро-илиачната става, пудендална болка, пелвисна болка, постоперативни болки след торакотомия, мастектомия и др., дегенерация на интервертебралните стави, синдром на болезненото рамо, болки в коляното, ракова болка и други.

Методът ще бъде представен от д-р Игор Филиповски, анестезиолог с богат опит в сферата на криоаналгезията и основател на няколко криоцентъра в Копенхаген, Дания. Презентацията ще бъде последвана от извършване на процедурата върху подходящи пациенти.   

Предстои процедурата да бъде рутинно въведена и прилагана в специализирания кабинет за лечение на болката в болница „Токуда“.

Коментари