Публикация

МБАЛ-Силистра ще съди здравната каса за неизплатени средства

Лечебното заведение приключва годината с 600 хил. лв. просрочени задължения


Ръководството на Многопрофилната болница в Силистра ще търси правата си в съда заради неплатени близо 60 000 лева надлимитна дейност по клинични пътеки. 

Лечебното заведение приключва годината с 600 хиляди лева просрочени задължения, съобщава БНТ 2. 

Според решение на здравната каса на болниците ще бъдат платени разходите над лимита само за месеците от април до ноември 2016 г., а силистренската остава извън този период.

Началникът на хирургичното отделение в лечебното заведение д-р Здравко Горанов коментира пред телевизията, че надлимитната дейност, която е изработена, са консумирани разходи, които са за сметка изцяло на болницата. А това влияе върху възнагражденията на персонала и върху средствата, които се отделят за консумативи.

Друга причина за нестабилното финансово състояние на лечебното заведение е въвеждането на месечен бюджет. Директорите на областните болници са настоявали в сила да останат действащите до миналата година тримесечни бюджети.

 „Защото единият месец може да има повече пациенти, т. нар. надлимитна дейност да бъде заработена, следващият – по-малко, и да останат неусвоени средства – в рамките на три месеца ние управлявахме тези средства, което ни правеше малко по-спокойни”, заяви д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ – Силистра.

Коментари