Публикация

ОТСЛАБВАНЕ БЕЗ ГЛАД – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Много хора когато чуят думата „диета” автоматично я асоциират с "глад". В действителност диетата е „начин на хранене”, а не „начин за отслабване”. Безспорен е факта, че истинското отслабване не се постига с гладуване, а с правилен "режим на хранене".


Изграждането на хранителните навици се формират още в най-ранна детска възраст. Това, което трябва да знаем са някои безпорни истини за гладуването и диетите.

Отслабването с гладуване винаги е краткосрочно

Терминът „гладолечение” красноречиво показва кога и защо е подходящо да се гладува, а имено - единствено и само за лечение. Краткотрайното гладуване, прилагано под контрол на специалист, може да има благоприятно въздействие върху организма. Това е така само в определени случаи и при определени заболявания. Гладуването с единствена цел отслабване е неефективно и краткосрочно, а често и с обратен ефект. Да, можем да свалим няколко килограми, когато ограничим максимално храната си, но тези килограми се връщат много бързо, а често и повечко - т. нар. "йо-йо ефект". Още в момента, в който преминем към „нормалното ” си хранене, тези килограми не само се връщат, но често теглото се покачва повече от първоначалното.

Не може да се гладува постоянно

Гладуването е в противоречие с естествените нужди на организма и не може да бъде част от нормалния начин на живот. Разбира се това важи със същата сила и за преяждането. Когато се намали драстично калорийния прием, тялото започва да се съпротивлява, затова трябва да се преминава много плавно и постепено към правилния "режим на хранене". Тук е мястото да подчертая, че той е строго специфичен за всеки човек и зависи от неговите навици, от начина на живот, от типа обмяна и много др. фактори.

Всеки един е чувал израза: "Цял живот съм на диета, гладна и дебела"

Гладуването забавя метаболизма

Когато се гладува, метаболизмът (обмяната на веществата) се забавя. Защо се получава това? Отговорът на този въпрос е много прост и логичен. Човешкото тяло е една много сложна и затворена система.  Когато вносът на калории е намален, защото храната е намалена в етапа на гладуване, организмът се опитва да пести енергия. Започвате да горите по-малко калории, зашото вносът отвън, чрез храната е намален и той си се самосъхранява. Пестейки енергия се забавя метаболизма. За съжаления това продължава и след като започнем да приемаме повечко храна и се върнем към нормалното си хранене.....

Ограничаването на храната води до трупане на мазнини

При по-продължително гладувате т.е. ограничаване приема на храна, до мозъкът достигат сигнали, за намаления прием на хранителни вещества. В този момент той провокира провеждането на команди, които „заповядват” на мастните клетки да задържат всяка калория, или казано с дуги думи – да започнат да трупат запаси. Получава се точно обратното на това, поради което сме започнали да гладуваме....

Как да се избавим от това? Как да започнем да се "храним правилно" и  кой е правилния "хранителен режим" за нас, нашата "диета"? Можете да направите своята консултация или да прочетете в следващите статии.

Коментари

Искренно ви благодаря, Д-р Красимирова. Стремежа ми е да помогна на хората да се справят с този проблеми...и да разбия митовете, разбира се....

Много добра статиия д-р Паскалева - кратко и ясно обяснява вредата от гладуването и негативните резултати за организма, които произтичат от него...

Много Ви благодаря за бързия отговор!Ще спазвам инструкциите. :)

Здравейте, Великденските пости НЕ са гладуване, още по-малко дълготрайно. Това е своеобразен режим на хранене, без животински продукти, поради което няма причина да "напълнеете рязко". Още повече ако намалите малко количествата и се храните редовно, вкл сутрешна закуска за отключване и стимулиране на обмяната, можете да постигнете ефект, не само на "пречиствне", но и на отслабване!

Страхотна статия! С нетърпение очаквам и следващите.Бих искала да попитам, дали великденските пости минават за длъготрайно гладуване и има ли опасност след това от рязко напълняване?