Публикация

Д-р Семерджиев: Предвидени са доста средства за модернизиране на Спешната помощ

Д-р Семерджиев: Предвидени са доста средства за модернизиране на Спешната помощ

Хората ще имат по-бърз достъп до нея, обеща министърът


Наясно сме с проблема „Спешна помощ” - хората ще имат по-бърз достъп до нея.
Това каза служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев пред БГНЕС

Той потвърди, че са предвидени доста средства предимно за закупуване на апаратура и техника, включително и на линейки, за подобряване на условията за работа на лекарите, за по-качествена помощ към болните, както и за обновяване на сградния фонд. 

Д-р Семерджиев подчерта, че по-труден за разрешаване е въпросът със заплатите на лекарите специалисти, тъй като за бюджета на Спешната помощ здравното министерство няма думата, защото е приет в края на миналата година.

И трябва да се изпълнява, макар и със стискане на зъби, защото разпределенията на средствата са направени, а без действащ парламент няма как да се променят числата“, каза служебният министър.

Не само ние, но и обществото се сблъска с още един проблем, който е извън нас - агресията, която се проявява спрямо лекарите от спешната помощ. В такива гранични състояния, когато човек има нужда от незабавна помощ и внимание, всичко опира до култура и възпитание. Не е нужно да се казва буквално, но май се налага - лекарите отиват на повиквания, за да помагат, а не за да бъдат унижавани, обиждани или бити. Особено, ако самите те не са дали повод за такова отношение", смята д-р Семерджиев.

Министърът е категоричен, че възстановяването на договорното начало между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз е задължително. 
За да може още тази година, за разлика от миналата, да имаме Национален рамков договор. Срокът ни е 1 април т.г. и вярвам, че ще се справим“, заяви д-р Семерджиев и допълни, че лекарите вече са заявили своята подкрепа за това. 

През април следва подписване на индивидуалните договори, а през май очакваме да се появят резултатите, каза още министърът.

За да се подобри финансовото състояние на болниците, както в големите градове, така и в малките населени места, на първо място трябва да се върви към възстановяване на класическия принцип за здравното осигуряване, т.е. да се плаща там, където се върши работа, а не просто да се бюджетират структури, смята д-р Илко Семерджиев.

Коментари