Публикация

Специалисти в САЩ: Лечението на гонорея с антибиотици вече не действа

Специалисти в САЩ: Лечението на гонорея с антибиотици вече не действа

Изпробват нови клетъчни методи за борба с инфекцията


Микробните щамове, които са в основата на предаваните по полов път болести, развиват резистентност към най-често използваните антибиотици, предупреждават учени и здравни мениджъри в САЩ. Гонореята е една от инфекциите, чието лечение става все по-трудно, обясняват лекарите. 

Гонорея, наричана още трипер, е инфекция, която се предава по полов път, като се предизвиква от бактерията Neisseria gonorrheae.  Тя е масово разпространена, като се среща по-често при по-млади хора под 25-годишна възраст. 

През последните месеци в САЩ е установено, че тази бактерия е развила резистентност към най-често предписваните антибиотици при това заболяване, между които са пеницилин и тетрациклин. 

Положението в САЩ

Наскоро Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ определиха гонореята като заплаха за общественото здраве, на която трябва незабавно да бъде обърнато внимание. Някои здравни центрове в страната съобщават, че за лечението на горонея вече се използват по-мощни антибиотици, защото болестта не се повлиява от тези, предписвани досега. Отбелязва се също, че резистентност на бактерията се наблюдава главно при хора, които идват от Западното крайбрежие на САЩ. Очаква се постепенно тези резистентни бактерии да се разпространят на цялата територия на страната. 
Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват хора, които практикуват секс без предпазни мерки, да си направят изследвания за инфекцията, дори да нямат симптоми на болестта, за да може да се спре разпространението й. 

Симптоми на заболяването

При заразяване с гонорея симптомите може да са болка при уриниране, подуване на скротума при мъжете, възпаление на уретрата. При мъжете може да има гнойно уретрално течение, а при жените - цервикално течение.  Сред усложненията на заболяването са стесняване на пикочния канал, безплодие, възпаление на маточната шийка и тазовите органи, извънматочна бременност. 

При много от случаите обаче заболяването протича безсимптомно. В резултат на това хора, болни от гонорея, продължават да разпространяват болестта в своята общност, без да осъзнават това. При жените е по- голяма вероятността болестта да протича без видими симптоми, докато не се стигне до усложнения. Бактерията може да просъществува и на места в организма като ректума и гърлото, които са като резервоари на инфекцията, без човекът да има някакви обезпокоителни симптоми. Не трябва да се забравя и че пациенти, болни от трипер, също са в повишен риск да се разболеят от HIV инфекция.  

Гонореята – най-опасният беглец

Още през 2011 г. Световната здравна организация разпространи официално предупреждение, че резистентността на Neisseria gonorrhoeae към цяла серия от антибиотици е тревожна. Предвид факта, че не се произвеждат нови лекарствени препарати,  гонореята може на практика да стане нелечима, предупредиха тогава експерти на организацията, като призоваха за създаването на стратегия за борба с болестта. 

Гонореята от дълги години развива резистентност към различни видове лекарства. Когато започват да лекуват болестта с пеницилин в началото на 40-те години на миналия век, никой не предполага, че антибиотикът, както и 4 други лекарства след него, ще престанат да са ефективни до средата на 21 век. Не трябва обаче да се забравя, че откривателят на пеницилина, сър Алекзандър Флеминг, предупреждава за такава възможност още през 1945 г. 

Бактериите на гонореята са изключително умели в адаптирането си към медикаменти, обяснява Уилям Шейфър, микробиолог и имунолог към университета „Емори“ в Атланта, САЩ. Мутации на случайна основа променят бактерията дотолкова, че използването на антибиотици става безполезно. Горонеята дори може да разменя гени с други видове бактерии, като по този начин акумулира протеини, които лекарствата не могат да обезвредят, обяснява специалистът. 

Много дълго време експертите по обществено здраве не бяха особено разтревожени от начина, по който гонореята се изплъзва на различните антибиотици. „Честно казано, дори преди 10 години, това не беше смятано за проблем“, коментира Шейфър. Колегите му са съгласни с него. Според д-р Джефри Клознър производството на антибиотици достига бум в периода от началото на 70-те до 90-те години на миналия век и лекарите са спокойни от факта, че имат богат избор и ако едно лекарство не проработи, винаги има друго, което да го замести.

Нови методи на лечение

Сега учените тестват нови антибиотични комбинации, както и нови клетъчни методи, които могат да се приложат за лечението на инфекцията от гонорея. Така например изследователи от Университета на Йорк откриха, че щама на Neisseria gonorrheae, който е резистентен към антибиотици, се поддава на третиране с молекули, които освобождават въглероден моноксид. Все повече данни показват, че въглеродният моноксид, който се произвежда по естествен път в тялото, засилва действието на антибиотиците и това има голям потенциал за третирането на бактериалните инфекции. 

Йън Феърламб, научен ръководител на изследването, обяснява, че молекулата на въглеродния моноксид напада двигателя на бактерията на болестта, като я задушава. На практика молекулата на въглеродния моноксид работи, като се закача за бактерията и й пречи да произвежда енергия.  Макар че още не е създадено лекарство на тази база, това е важна стъпка в правилната посока, смятат учените. 

Източници: Science world report, Medpage today
 

Коментари

Анонимен
26 апр 2018 11:14

гонорея симптоми inace lekuvalisa tova bolest