Публикация

Остеоартрозата - какво представлява и как да се справим с болката

Остеоартрозата - какво представлява и как да се справим с болката

Остеоартрозата е може би най-разпространеният ставен проблем. В основата му стои стареенето на хрущялната тъкан, което е неизбежно и започва средно около 40 годишна възраст. Всеки втори човек над 60 години има симптоми – болка, ограничение на движението и оток, които нарушават качеството на живот.


Остеоартрозата е свързана с наличието на множество рискови фактори – възраст, травми на ставите, нарушена биомеханика, наднормено тегло. Тя не може да се разглежда като едно заболяване, а по-скоро като краен израз на множество заболявания и състояния, водещи до увреда на една или повече стави. Независимо от предразполагащите фактори в основата на развитие на заболяването е взаимодействието на локалното тъканно увреждане и имунната система, което води до хроничен възпалителен процес с относително ниска активност. Засяга се ставният хрущял и подлежащата кост.

Клиничната картина при ОА е относително типична:

1 Налична болка от механичен тип – обостря се при натоварване и се успокоява след почивка. Като правило липсва нощната болка,  характерна за възпалителните ставни заболявания. Ако пък присъства, тя не е много силна и е зависима от положението на тялото.

2. Рядко има оток на ставите, който е лек, без зачервяване на надлежащата кожа

3. Непродължителна, от 1-2 до 10 минути сутрешна скованост

Коментари