Публикация

Мазното е шестият вкус, който небцето разпознава


Човешкото небце може да разпознава вкуса на мазното, като по този начин то се превръща в шестия вкус, освен солено, кисело, сладко, горчиво и умами (вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни, характерни за Азия, но в другите страни се определя като пикантен вкус), съобщава Франс Прес.

Австралийско проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, е обхванало 50 доброволци, които са тествани за способността да усещат мазнините в различни храни.

Учените са доказали, че това умение е свързано с теглото и процента на мазнини в тялото. Слабите хора са по-чувствителни към мазнините.

Теорията на специалистите е, че някои хора губят осезанието си при консумацията на прекалено много мазнини, защото тялото им се адаптира към високо им съдържание в храната. 

Коментари