Публикация

Правителството ще предложи здравната осигуровка да бъде увеличена с 2%


На заседанието на Министерския съвет в сряда ще бъде взето решение за отблокиране на 350 млн. лв., които ще бъдат предоставени допълнително на Националната здравноосигурителна каса, и ще се предложи 2 % повишаване на здравната осигуровка. В момента тя е 8 % - най-ниската в Европа.
Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с финансовия министър Симеон Дянков, здравния министър д-р Божидар Нанев и ръководствата на съсловните организации, съобщи правителствената информационна служба.

Тези средства ще преминават като приходи директно в сферата на здравеопазването. Министър-председателят е категоричен, че превеждането на средствата на лекарите оттук насетне ще бъде редовно, но в същото време няма да спрат проверките заради протестите на медиците.

Работи се активно по тях и скоро ще имаме резултати, които публично ще обявим, каза още премиерът.

До сряда Министерството на финансите ще изплати дължимите суми на лекари, стоматолози и болници.

Четири години предишното правителство не е приемало разширения списък за безплатните лекарства. От първи юли се разширява списъкът така, че ние да плащаме със 70 млн. лв. повече, подчерта Бойко Борисов.

Правителството има волята да изведе държавата от кризата, в която е, и след като имаме успешен диалог помежду си, трябва да е ясно, че ще се работи в посока по-добро здраве за българина и реформа в системата на здравеопазването, убедени са председателите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз - д-р Цветан Райчинов и д-р Николай Шарков.

„За пръв път, откакто съм в системата, имам пряк контакт с министър-председател, министър на финансите и всички отговорни фактори в държавата”, изтъкна д-р Шарков.

Коментари