Публикация

Решават съдбата на системата за пръстова идентификация в петък

Срещата ще се проведе в здравното министерство


На 10 февруари, петък, от 10:30 часа в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща, на която ще бъдат обсъдени позициите относно оспорваната наредба за пръстовата идентификация като вход за болниците, информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

На нея ще присъстват представители на здравното министерство, Националната здравноосигурителна каса, както и на сдруженията, атакували наредбата в съда - Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата на здравеопазването и Федерация „Български пациентски форум“.

Причината, налагаща срещата, е действащата разпоредба. Окончателното решение на Върховния административен съд по повдигнатия спор за законосъобразността на разпоредбата не може да се очаква до края на февруари 2017 г. 

От съответното решение ще стане ясно дали касационната инстанция споделя мотивите на първата инстанция относно нищожността на наредбата, съответно дали я смята за незаконосъобразна. 

ЦЗПЗ посочва, че до края на същия месец трябва да е приключил преговорният процес между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса по Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г., в който партньорите следва да се съобразят с действащото законодателство.

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев досега неведнъж декларира, че системата за пръстова идентификация в болниците трябва да бъде премахната и да се въведе електронна здравна карта.

Коментари

Правилното решение е въвеждането на здравната карта за всеки здравно осигурен.Пациента сам ще контролира какви прегледи са му извършвани ,какви изследвания са назначчавани и от кого.

Решението е електронна здравна карта за всеки здравно осигурен. Това със сигурност ще пресече практиката за фалшиви клинични пътеки и псевдо хоспитализации.

Всеки работещ лекар знае ,че това не спира възможността за евентуалното източване на здравната каса а само затормозява допълнително натовареното ни ежедневие.

Правилно решение което подкрепям