Публикация

Нормативен хаос пречи на събирането на информация за онкоболните 

Нормативен хаос пречи на събирането на информация за онкоболните 

Регионалните структури на Националния раков регистър останали без хора


Държавата не знае колко точно са онкоболните в страната, какво е състоянието им и от какъв вид рак страдат заради нормативен лабиринт от противоречащи си разпоредби, информира bTV.

В Националния раков регистър специалистите обобщават данните за цяла България за пациентите, които са с диагностицирано онкологично заболяване. 

Според информацията от 2013 г. новите случаи на рак са били 37 600, а от данните от миналата година излиза, че те са се намалели почти наполовина. Това обаче не е защото болните са по-малко.

Мрежата съществува от 70 години и получава информация от 13 центъра. От две години обаче пари се отпускат само на Националния раков регистър. Специалистите в регионалните структури се разбягали.

Вече имаме регионални регистри, където работи само един човек. В близко време и той ще напусне, каквато е ситуацията в плевенския регистър”, каза ръководителят на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова.

По новите правила болниците вече трябва да изпращат информацията само на Националния регистър, но тук нямат ресурс за огромния обем данни. Междувременно миналата година министерството реши да закрие институцията и да разкрие нова в Националния център по обществено здраве. Това обаче не може да се случи - не е предвиден бюджет, нито специалисти или софтуер.

Нямаме никакъв ресурс да го започнем от нулата”, признава доц. Хинко Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Специалистите от сега съществуващия регистър настояват да останат в сградата на Университетската болница по онкология в София.

Средно на година в нашия Национален раков регистър в резултат на съвместната ни работа с патолози ние оправяме диагнози на около 600 нови случая с ракови заболявания”, допълни проф. Валерианова.
 

Коментари