Публикация

Всекидневни шумове сериозно увреждат слуха ни

Силният звук на телевизор, рок концерт на живо или музика на слушалки може необратимо да променят възприятията ни


Шумовете в съвремието ни причиняват увреждане на слуха, за което мнозина  дори не подозират.  Доскоро се смяташе, че най-честата причина за намаления слух е шумът на работното място. Изследване, направено в САЩ, обаче показва, че това не е така.

Проучването, поръчано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, установява, че 53 процента от хората, които имат намален слух вследствие на излагане на шум, заявяват, че няма прекален шум на работното им място. Увреждането на слуха им най-вероятно е настъпило вследствие на силен шум вкъщи или в общността като слушане на музика, телевизор или постоянна работа на вентилатор.

Много от хората, при които е установено увреждане, дори не съзнават, че са с намален слух. Един от всеки четирима, които смятат, че имат добър или дори отличен слух, всъщност са с увреждане, установило изследването.

„При много от хората с увреждане на слуха вероятно се касае за всекидневни дейности вкъщи и в общността. Хората може да не осъзнават, че този вид излагане на шум причинява необратимо увреждане на слуха. Колкото по-силен е шумът и колкото по-дълго време сте изложени на него, толкова по-вероятно е да се стигне до увреждане на слуха“, обяснява д-р Ан Шучат, изпълнителен директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Силните шумове причиняват загуба на слуха, като увреждат необратимо клетките във вътрешното ухо. Те вибрират, когато са изложени на звуковите вълни. Способността да се чуват звуци и шум се основава на механизъм, по който тези клетки изпращат сигнали на мозъка.

Увреждането на слуха настъпва, когато хората са изложени за продължителни периоди от време на звуци със сила над 85 децибела. Много от шумовете в ежедневието ни са именно от този порядък, предупреждават от Центровете за контрол и превенция на болестите.  Ето някои от тях:

  • Шумът в пътуваща кола е 80 децибела, което се приближава към горната граница.
  • Шумът от вентилатор е 90 децибела, може да причини увреждане на слуха, ако сте близо до него в продължение на 2 часа.
  • Спортно събитие, предавано на живо, генерира шум със сила 100 децибела. Може да причини увреждане след 14 минути.
  • Шумът на рок концерт е със сила 110 децибела, които увреждат слуха след 2 минути.
  • Сирената създава шум със сила 120 децибела, уврежда слуха след една минута.

Изследователите от Центровете за контрол и превенция на болестите анализирали данните за 3500 слухови теста, проведени с възрастни пациенти през 2012 г. Установено било, че един от всеки 5-има души, които казват, че на работното им място не е шумно, имат слухово увреждане с типичните показатели на увреждане от шум.

Увреждането се изразява в осезателно намаляване на способността да се регистрират звуци с висока честота. Забелязано било, че тези увреждания се появяват при хора над 20-годишна възраст.

Наблюдава се и тенденцията за увеличение на слуховите увреждания с възрастта на човека. В изследването един от всеки 5-има млади хора на възраст между 20 и 29 години са с увреждане на слуха (19%). За сравнение, във възрастовата група 50 – 59 години, тези увреждания се срещат при един от всеки четирима души (27%).

Американските специалисти препоръчват на хората редовно да проверяват слуха си с консултация при специалист, тъй като е установено, че дори хората с увреждане не са ходили на преглед през последните 5 години.

Шумът на работното място остава основен проблем. Почти една трета от хората, които работят в условия на шум, имат увреждане на слуха в едното или и в двете уши, установило проучването. След предишни проучвания обаче много работодатели взели мерки за обезопасяване на работната среда.

„Пазете слуха си, докато го имате. Не чакайте да стане твърде късно“, съветва д-р Ан Шучат.

Специалистите от Центровете за контрол и превенция на болестите дават следните съвети за хора, които имат притеснение относно слуха си:

  • Помолете лекаря си да ви направи аудиограма.
  • Избягвайте шумни места, когато това е възможно.
  • Когато сте на шумно място или работите в шумна среда, защитавайте слуха си със специални тапи или слушалки.
  • Намалете звука, когато гледате телевизия или слушате музика, особено ако използвате различни видове слушалки.

Източник: WebMD

Коментари