Публикация

Специалистите от доболничната помощ в Пловдив се включват в протестите


От 10 март специалистите от доболничната помощ ще се включат в ефективните протестни действия на колегите си семейни лекари, съобщи управител на ДКЦ 1 в Пловдив д-р Георги Кръстев.

Те ще преглеждат всички пациенти, но ако са без направление от личния си лекар, ще трябва да оставят 20 лева на депозит. Ако в рамките на 72 часа донесат талона за преглед, то специалистът ще му върне парите, обясни д-р Кръстев.

Той е категоричен, че пациентите, нуждаещи се спешна помощ, ще бъдат обслужвани и че нито един няма да бъде върнат.

Личните лекари съответно ще направят график с двама дежурни – за възрастни и деца, като на видно място ще бъде обяснено как ще се процедира по време на протеста.

Health.bg припомня, че медиците настояват да спре системното забавяне на плащанията, незабавно да им бъдат преведени парите за потребителската такса на пенсионерите, както и да им бъдат начислени лихви върху задържаните суми.

Днес те поставиха и ново искане свързано с лимитирането на талоните за преглед от НЗОК. Според тях, ако не бъдат увеличени направленията , то нито един лекар няма да може да извърши задължителните профилактични прегледи на пациентите си. В момента касата осигурява направление само за 30% от болните.

Коментари