Публикация

Изгражда се възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания

Изгражда се възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания

Той ще се намира в с. Опицвет. Проектът обаче е застрашен 


снимка: Би Ти Ви

Първият у нас център за укрепване на психиката на деца с онкохематологични заболявания ще бъде изграден от доброволци до село Опицвет, община Костинброд, информира bTV

Mястото е избрано заради чистия въздух и красивата природа. Подобни центрове по света има само още 7.

Психическото и физическото оздравяване са част от едно цяло и вървят ръка за ръка. Особено важно е тези дечица да имат пространство, където да се възстановяват максимално бързо. Това е практиката в цял свят“, казва клиничният психолог Ивайла Георгиева, която работи повече от 26 години с деца с онкохематологични заболявания и техните родители. 

Според Евгения Пушникова, създател на сдружението, стоящо зад проекта, мястото на центъра е възможно най-подходящото - земята е защитена, въздухът е много чист. Има в близост конна база, извори.

 „Вече има построена детска площадка, спортни съоръжения. Имаме градина за отглеждане на зеленчуци. Децата при всеки удобен случай, при хубаво време, са там на чист въздух, играят“, добавя тя.

След като центърът бъде изграден, ще получава и редовно финансиране от държавата. Съществуването му обаче е поставено на карта – има инвестиционно предложение за изграждането на кариера за добив на варовик.

Те са взаимоизключващи се – център за рехабилитация и обект, който е свързан със замърсяване на една изключително красива природа. Изграждането на един такъв обект сериозно би застрашил здравето на жителите, които са в самото населено място, а какво остава за дечица, които се възстановяват от продължително лечение“, казва Ивайла.

Днес жителите на няколко костинбродски села излизат на протест срещу предложението за кариера.

" }-->

Коментари