Публикация

Аутизмът се среща по-често при хора с „мъжки“ тип мозък

Аутизмът се среща по-често при хора с „мъжки“ тип мозък

Разликата в мозъчната структура  също може да бъде фактор за появата на разстройството независимо от биологичния пол


Мозъкът, както и лицето, може да има по-мъжки или по-женски черти. Една от характеристиките на мозъчната анатомия, която е по-характерна за мъжете, се свързва с увеличения риск да се развие аутизъм, твърди ново изследване в Германия.

В допълнение към  известния факт, че аутизмът се среща по-често сред мъжете, отколкото сред жените, новото проучване твърди, че разликата в мозъчната структура  също може да бъде фактор за появата на разстройството независимо от биологичния пол, обяснява водещият автор в изследването д-р Кристин Екер от Университета „Гьоте“ във Франкфурт, Германия.

Разстройствата от аутистичния спектър обхващат група от комплексни мозъчни разстройства, които се характеризират с различни трудности в социалното общуване и поведението на човека. Няма двама души с аутизъм, които да са с едни и същи симптоми.  Хора с аутизъм може да общуват помежду си и да усвояват знания по различен от другите хора начин. Някои хора с аутизъм се нуждаят от малко помощ във всекидневния си живот, други се нуждаят от повече подкрепа.

1 от всеки 68 деца в САЩ е диагностицирано с аутизъм. Разстройството се среща по-често при момчетата (1 от всеки 42), отколкото при момичетата (1 от всеки 189).

Различия в мозъка на жената и мъжа

Предишни изследвания вече установиха структурни разлики между мозъка на мъжа и на жената. Така например средностатистически мозъкът на мъжа е по-голям от този на жената.  В изследването си д-р Екер и колегите й също така се позовават на изследване, според което някои структурни различия между мъжкия и женския мозък съвпадат с проблемните зони при някои разстройства като аутизъм.

За своето изследване екипът решил да се концентрира върху дебелината на мозъчната кора. Това е една от характеристиките, по които се различават мъжете и жените и която също така е различна при хората с аутизъм.

„Например, от предишни изследвания е известно, че жените обикновено имат по-дебела мозъчна кора от мъжете в различни зони на мозъка“, коментира д-р Екер за Си Ен Ен. Предишни изследвания също така показват, че дебелината на мозъчната кора е значително променена при хора с аутизъм.

От статистическия анализ в изследването става  ясно, че ако мозъкът на човека анатомично носи „мъжки“ белези, то вероятността да се развие аутизъм е много по-голяма. Така например, резултатите показали ,че при жените участници в изследването, чиито мозъци анатомично наподобявали тези на мъже, вероятността да имат аутизъм била 3 пъти по-голяма.

Авторите на изследването подчертават, че то е било съсредоточено само върху възрастни хора с аутизъм, които се справят добре със задълженията си. Необходимо е да се направят проучвания и сред другите подгрупи на разстройствата от аутистичния спектър.   

Източници: Medical news today, CNN Health

 

 

Коментари