Публикация

НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари

НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари

Официалните преговори между БЛС и НЗОК за сключване на договора започват следващата седмица


Националният рамков договор може да бъде подписан до края на февруари.

Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването, в което се посочва, че служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев е провел две срещи с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз.

 „Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан“, е казал министър Семерджиев и е припомнил, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и здравната каса е основен приоритет в мандата му.

И двете ръководства са представили проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги е призовал за гъвкавост в преговорите.

„Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени“, е подчертал на срещата д-р Семерджиев.

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев Националният рамков договор е крайъгълният камък за установяване на отношенията в здравната система.Не искаме да сме вече командно-административно регулирани, както беше при предишния здравен министър“, е заявил лидерът на лекарското съсловие.

И двете страни в преговорите са изразили задоволство, че новият здравен министър ще бъде гарант за сключването на договора. 

Относно пръстовия автентификатор, който беше основният блокиращ елемент на НРД 2016, и НЗОК, и БЛС са изразили категоричната си позиция за нормативната, контролната и икономическата му несъстоятелност.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов категорично е заявил, че Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не може да бъде приложена в извънболничната помощ и въвеждането на отпечатъците там е дори опасно за здравната система. 

Икономическият ефект от автентификатора е на практика нулев“, е обявило ръководството на здравната каса. Нещо повече, според последните данни, изнесени на сайта на НЗОК, вместо да намалят разходите в здравеопазването пръстовите отпечатъци са ги увеличили. Само за ноември, когато бе въведен автентификаторът, разходите на касата са скочили с над 10 млн. лева.

Официално преговорите за сключването на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС ще започнат през следващата седмица, допълва здравното министерство.

Коментари