НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари
НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари
НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари
CredoMedia: in focus
CredoMedia: in focus
Компания
НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари

НРД 2017 може да бъде подписан до края на февруари

Официалните преговори между БЛС и НЗОК за сключване на договора започват следващата седмица

Националният рамков договор може да бъде подписан до края на февруари.

Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването, в което се посочва, че служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев е провел две срещи с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз.

 „Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан“, е казал министър Семерджиев и е припомнил, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и здравната каса е основен приоритет в мандата му.

И двете ръководства са представили проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги е призовал за гъвкавост в преговорите.

„Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени“, е подчертал на срещата д-р Семерджиев.

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев Националният рамков договор е крайъгълният камък за установяване на отношенията в здравната система.Не искаме да сме вече командно-административно регулирани, както беше при предишния здравен министър“, е заявил лидерът на лекарското съсловие.

И двете страни в преговорите са изразили задоволство, че новият здравен министър ще бъде гарант за сключването на договора. 

Относно пръстовия автентификатор, който беше основният блокиращ елемент на НРД 2016, и НЗОК, и БЛС са изразили категоричната си позиция за нормативната, контролната и икономическата му несъстоятелност.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов категорично е заявил, че Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не може да бъде приложена в извънболничната помощ и въвеждането на отпечатъците там е дори опасно за здравната система. 

Икономическият ефект от автентификатора е на практика нулев“, е обявило ръководството на здравната каса. Нещо повече, според последните данни, изнесени на сайта на НЗОК, вместо да намалят разходите в здравеопазването пръстовите отпечатъци са ги увеличили. Само за ноември, когато бе въведен автентификаторът, разходите на касата са скочили с над 10 млн. лева.

Официално преговорите за сключването на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС ще започнат през следващата седмица, допълва здравното министерство.

Мнения