Публикация

БЛС ще съди НЗОК за неплатената надлимитна дейност от 2015 г.

Трябва да се постигне НРД, удовлетворяващ всички страни, най-вече пациентите, смята д-р В. Грозев


Българският лекарски съюз ще съди Националната здравноосигурителна каса заради неплатената надлимитна дейност на болниците от 2015 г.

Това съобщава председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев в интервю за в. „24 часа“.

С изричното настояване на БЛС т.нар. надлимитна дейност, надзорът на здравната каса реши да се възстановят 18,8 млн. лв. на болниците за периода април - ноември 2016 г. Да не забравяме обаче, че на дневен ред стоят и онези 51 млн. лв. неразплатена от касата „надлимитна” дейност за 2015 г. Тя продължава да тежи на болниците, задълженията им растат и това е една от причините. Определено ще преследваме по съдебен ред и ще обжалваме пред ВАС, за да се докаже, че НЗОК трябва да разплати тази дейност“, категоричен е д-р Грозев.

По думите му така веднъж завинаги ще бъде прекъсната порочната практика всяка бюджетна година да се започва с дефицит, който да се прехвърля в следващата година. 

Този дефицит на НЗОК е крайно време да бъде покрит и всяка година да стартираме от нула. Обръщам се с апел за съдействие по този въпрос към министър-председателя г-н Герджиков. Всичко извършено, проверено и признато като дейност от здравната каса да бъде плащано в рамките на годината, или по смисъла на рамковия договор - от април до април. Когато стартираме на чисто, увеличенията в бюджета на НЗОК ще бъдат реални“, смята председателят на БЛС.

Д-р Грозев изтъква пред всекидневника, че БЛС работи в посока да има нов Национален рамков договор, който да удовлетворява всички страни и най-вече пациентите. 

Имаме на разположение 185 млн. лв. от резерва на НЗОК, които трябва да бъдат преразпределени в болничната помощ. Дали сме предложения и за повишаване на някои цени, и за увеличаване на обеми, все още са обект на преговори, но мисля, че можем да постигнем удовлетворяващо споразумение и за двете страни. Добра новина е и увеличението на бюджета за общопрактикуващите лекари с 13-14 млн. лв. Крайно време е да се мисли и в посока заплащане на дейността на личните лекари, те са доказали своята ефективност. 

С внимание трябва да се обърнем и към специалистите в извънболничната помощ, за да повишим и тяхната значимост. Само така ще можем да разтоварим буксуващата болнична помощ и да изнесем още дейности в извънболничната - на по-ниски цени, но със същото качество да бъдат осъществявани“, казва още председателят на лекарския съюз.

В интервюто д-р Венцислав Грозев припомня позицията на съсловието относно пръстовия идентификатор като вход за болниците – той трябва да бъде заменен с електронна здравна карта.

„Споделихме с министър Семерджиев нашата идея чрез ново министерско постановление да бъде замразено действието на пръстовия идентификатор в болниците до окончателното произнасяне на касационната инстанция. Изобщо не говорим за въвеждането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ и аптеките, заявили сме категорично несъгласие“, посочва още д-р Грозев.

Коментари