Публикация

БЛС ще съди НЗОК за неплатената надлимитна дейност от 2015 г.

БЛС ще съди НЗОК за неплатената надлимитна дейност от 2015 г.

Трябва да се постигне НРД, удовлетворяващ всички страни, най-вече пациентите, смята д-р В. Грозев


Българският лекарски съюз ще съди Националната здравноосигурителна каса заради неплатената надлимитна дейност на болниците от 2015 г.

Това съобщава председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев в интервю за в. „24 часа“.

С изричното настояване на БЛС т.нар. надлимитна дейност, надзорът на здравната каса реши да се възстановят 18,8 млн. лв. на болниците за периода април - ноември 2016 г. Да не забравяме обаче, че на дневен ред стоят и онези 51 млн. лв. неразплатена от касата „надлимитна” дейност за 2015 г. Тя продължава да тежи на болниците, задълженията им растат и това е една от причините. Определено ще преследваме по съдебен ред и ще обжалваме пред ВАС, за да се докаже, че НЗОК трябва да разплати тази дейност“, категоричен е д-р Грозев.

По думите му така веднъж завинаги ще бъде прекъсната порочната практика всяка бюджетна година да се започва с дефицит, който да се прехвърля в следващата година. 

Този дефицит на НЗОК е крайно време да бъде покрит и всяка година да стартираме от нула. Обръщам се с апел за съдействие по този въпрос към министър-председателя г-н Герджиков. Всичко извършено, проверено и признато като дейност от здравната каса да бъде плащано в рамките на годината, или по смисъла на рамковия договор - от април до април. Когато стартираме на чисто, увеличенията в бюджета на НЗОК ще бъдат реални“, смята председателят на БЛС.

Д-р Грозев изтъква пред всекидневника, че БЛС работи в посока да има нов Национален рамков договор, който да удовлетворява всички страни и най-вече пациентите. 

Имаме на разположение 185 млн. лв. от резерва на НЗОК, които трябва да бъдат преразпределени в болничната помощ. Дали сме предложения и за повишаване на някои цени, и за увеличаване на обеми, все още са обект на преговори, но мисля, че можем да постигнем удовлетворяващо споразумение и за двете страни. Добра новина е и увеличението на бюджета за общопрактикуващите лекари с 13-14 млн. лв. Крайно време е да се мисли и в посока заплащане на дейността на личните лекари, те са доказали своята ефективност. 

С внимание трябва да се обърнем и към специалистите в извънболничната помощ, за да повишим и тяхната значимост. Само така ще можем да разтоварим буксуващата болнична помощ и да изнесем още дейности в извънболничната - на по-ниски цени, но със същото качество да бъдат осъществявани“, казва още председателят на лекарския съюз.

В интервюто д-р Венцислав Грозев припомня позицията на съсловието относно пръстовия идентификатор като вход за болниците – той трябва да бъде заменен с електронна здравна карта.

„Споделихме с министър Семерджиев нашата идея чрез ново министерско постановление да бъде замразено действието на пръстовия идентификатор в болниците до окончателното произнасяне на касационната инстанция. Изобщо не говорим за въвеждането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ и аптеките, заявили сме категорично несъгласие“, посочва още д-р Грозев.

Коментари