Публикация

БАПЗГ недоволни от отношението на управляващите


Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпрати отворено писмо до социалния министър Тотю Младенов, в което изразява възмущението си от неговата позиция по отношение на съсловието.

„Ръководството на БАПЗГ ви изказва гореща благодарност, че вие точно изразихте отношението към медицинските сестри в България, като им препоръчахте да се преквалифицират в телячки, масажистки и какво ли не още в СПА центровете.
Точно това отношение - като към слугини - доведе до положението в България да няма медицински сестри”, подчертава асоциацията.

Тя уточнява, че медицинските сестри учат 4 години в бакалавърска образователна степен (толкова дълго обучение има само в три държави в ЕС). Те са едни от най-квалифицираните сестри в Европа и затова нямат проблем да работят навсякъде по света.

„И те си заминават – по 1800 годишно. След Вашето изказване тази цифра ще се увеличи. В същото време минимумът медицински сестри у нас трябва да бъде 65-70 хил., а те са само 29 хиляди”, посочва в писмото си до социалния министър Българската асоциация на  професионалистите по здравни грижи.

В Европа на 100 000 население се падат 745 медицински сестри; в България на 100 000 население има 425 сестри. Средната им възраст е 47-48 години, като 10% от тях са работещи пенсионерки над 60-годишна възраст.

„След откритото ни писмо до премиера, което явно не е стигнало до него, и след Вашето изказване, няма какво повече да се направи. Ще го направи животът, когато започнат да се затварят не малки болници, а водещи клиники, защото няма да има кой да асистира на лекаря при операция и да се грижи за болния след операция. За извънболнични сестрински и акушерски грижи да не говорим. Тях и сега ги няма”, допълва БАПЗГ.

Коментари